Έτοιμο το σερβικό πυροβόλο Nora B52 M21: Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Global Ordnance, σε συνεργασία με τη σερβική Yugoimport, ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμαστικές βολές ακριβείας του πυροβόλου Nora B52 M21 των 155 χιλιοστών.

Οι δοκιμές έγιναν σε αμερικανικό έδαφος και στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Αμερικανικού Στρατού.

Το σέρβικο πυροβόλο ανταγωνίζεται το ισραηλινό ATMOS, το Archer της βρετανικής BAE Systems και το CAESAR της γαλλικής Nexter. Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έδειξαν, αλλά τελικά δεν επιλέχθηκαν για την φάση δοκιμών επί αμερικανικού εδάφους, η Νότια Κορέα με το K9 Thunder, η Ιαπωνία με το Type-19, η Νότια Αφρική με το G6 Rhino και η Σλοβακία με το Dana.

Το αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου έχει αναχορηγία 36 βλημάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης και 24 βλήματα σε αποθήκευση.

Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι 40 χιλιόμετρα (η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP). Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης.

Βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017. Οι επιδόσεις του είναι ίδιες με αυτές του Nora B-52.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV