Άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή νοτίως της Κρήτη που εμπίπτει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ανακοίνωσε η Ρωσία, μία κίνηση ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας. 

Η Ρωσία με αυτή την κίνηση αναγνωρίζει πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ακυρώνει στην πράξη το τούρκολιβυκό μνημόνιο.

Από 1 έως 7 Ιουλίου λοιπόν η Ρωσία για μία ολόκληρη εβδομάδα θα διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όμως στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Μιλάμε για την περιοχή που επιβουλεύεται την Τουρκία μέσω της σύναψης του παράνομου μνημονίου με την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Ρωσία λοιπόν προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτή την μεγάλη άσκηση, ζήτησε την έκδοση ανάλογης NAVTEX από την Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας έτσι την πλήρη και άνευ όρων κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή, αγνοώντας παράλληλα πλήρως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αυτό, την ίδια στιγμή που ακόμα και οι ευρωπαίοι ηγέτες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, δεν τόλμησαν να κάνουν αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν του Δεκεμβρίου του 2019, που χαρακτήριζε ευθέως και ρητώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως παράνομο και μη ικανό να δημιουργήσει νομικά τετελεσμένα.

Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να τα αναλύσουμε αποκομμένα από ό,τι συμβαίνει στην βόρεια Συρία τις τελευταίες εβδομάδες. Όπου οι δυνάμεις των ισλαμιστών που συνεργάζονται με την Τουρκία επιτέθηκαν σε ρώσικο όχημα στρατιωτικής περιπόλου με αποτέλεσμα ένας ρώσος στρατιώτης να χάσει τη ζωή του.

Αυτά που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανή. Ο στρατός της Συρίας με την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας, σφυροκόπησε κυριολεκτικά τις θέσεις των ισλαμιστών σκοτώνοντας αρκετούς επικεφαλής που βρισκόταν σε άμεση επαφή με την Τουρκία.

Παράλληλα, τηλεκατευθυνόμενα βλήματα ρωσικής κατασκευής, τελευταίας τεχνολογίας, έπληξαν τουρκική στρατιωτική βάση με άγνωστο αριθμό νεκρών τούρκων στρατιωτών.

Έμπειροι αναλυτές συνδυάζουν αυτά τα γεγονότα με την προσπάθεια του Ερντογάν να ρίξει γέφυρες στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπου προτίθεται μάλιστα να «πουλήσει» την ακύρωση της στρατηγικής του σχέσεις με την Ρωσία προκειμένου να επανέλθει στο δυτικό άρμα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το Κρεμλίνο δείχνει σαφώς τα δόντια του και τις δυνατότητες του να ακρωτηριάσει την Τουρκία δημιουργώντας ρήγμα στο δυτικό μέτωπο του οποίου υποτίθεται είναι η απόληξη.

Στην απλή περίπτωση λοιπόν που η Τουρκία θα κάνει επίθεση φιλίας σε Ελλάδα και Κύπρο στηρίζοντας πλήρως τις διαχρονικές θέσεις του ελληνισμού με το ενδεχόμενο η στήριξη να πάρει και «πρακτικό» χαρακτήρα, δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα και φυσικά η Κύπρος να λειτουργήσουν σε οποιοδήποτε σημείο ως προγεφύρωμα της Δύσης με την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ