ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι «παρασκηνιακές επιχειρήσεις» του στρατού εν μέσω αποχώρησης από το Αφγανιστάν

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη τις «παρασκηνιακές επιχειρήσεις»,, καθώς αυτή τη στιγμή αποσύρεται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Συγκεκριμένα, κατά τη σχετική ομιλία του στην ακρόαση της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει έναν ισχυρισμό των «New York Times» που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (09/06), σύμφωνα με τον οποίο το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής αεροπορικής υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις εάν η Καμπούλ ή άλλη μεγάλη πόλη πέσει στους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Αντ' αυτού, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι δυνατότητες, όπως η Υπηρεσία Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR), έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρονται κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει απόσυρσης από το Αφγανιστάν.

Χαρακτηριστικά, ο Λόιντ Όστιν ανέφερε: «Όσον αφορά στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε παρασκηνιαακές δυνατότητες, θα ήθελα απλώς να επισημάνω το γεγονός ότι -καθώς έχουμε αναβαθμίσει πολλές δυνατότητές μας εκτός της χώρας- κάνουμε πολλά πράγματα παρασκηνιακά τώρα. [...] Η ISR δενεργείται από τις (χώρες του Περσικού Κόλπου). Πολλές αποστολές μαχητικών αεροσκαφών διεξάγονται από πλατφόρμες στον Κόλπο και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε τώρα».

Ο Λόιντ Όστιν δήλωσε, επίσης, κατά την ακρόαση, ότι ο αμερικανικός στρατός στοχεύει στη μείωση της απόστασης μεταξύ των παρσκηνιακών δυνάμεων.

Επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν -επί του παρόντος- συμφωνίες για βάση με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και διάφοροι γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως οι δεσμοί των κρατών με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να αποδειχθούν εμπόδιο για κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται πως όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέμειναν ότι ο στρατός θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές απειλές μέσω παρασκηνιακών επιχειρήσεων, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των επιχειρήσεων και πού θα μπορούσαν να σταθμεύσουν αυτά τα στρατεύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να είναι υπό επεξεργασία.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV