Κιργιστάν & Τατζικιστάν συμφώνησαν για πλήρη κατάπαυση του πυρός - Ικανοποίηση στη Μόσχα

Οι απώλειες από τις συγκρούσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Κιργιστάν, Κάμτσιμπεκ Τασίεφ, σε πλήρη κατάπαυση του πυρός στα σύνορα κατέληξαν Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

«Τα έθνη μας περνούν δύσκολες στιγμές. Ήταν μια τραγωδία και για τις δύο χώρες. Ήταν δύσκολο για εμάς να εκτελέσουμε το έργο, αλλά, ωστόσο, με τις οδηγίες των αρχηγών των κρατών μας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε εντελώς τις συγκρούσεις και να αποσύρουμε όλες τις στρατιωτικές μονάδες στις περιοχές μόνιμης ανάπτυξης τους» ανέφερε ο κ. Τασίεφ.

Οι πλευρές υιοθέτησαν ένα πρωτόκολλο για τα «αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών«, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ικανοποίηση στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους ομολόγους του από τις δύο χώρες για να ρίξει τόνους στη διασυνοριακή σύγκρουση των δύο πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών.

«Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε πως η Ρωσία χαιρετίζει τη συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» προσθέτει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τέλος, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαδικασία διευθέτησης των εντάσεων σύμφωνα με τις αρχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα τις δύο χώρες.

Οι απώλειες από τις συγκρούσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συγκρούσεις έχασαν τις ζωές τους 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ πολίτες, έξι συνοριοφύλακες και ένας ειδικός λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών του Τατζικιστάν.

Από την πλευρά του, το Κιργιστάν κατέγραψε 34 νεκρούς και 173 τραυματίες από τις συγκρούσεις στα σύνορα που κλιμακώθηκαν την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV