Κατηγορίες κατά δέκα Ιρανών για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους

Κατηγορίες κατά δέκα αξιωματούχων απήγγειλε το Ιράν για την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους τον Ιανουάριο 2020, που κόστισε τη ζωή των 176 επιβαινόντων.

Σε πόρισμα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επέρριψε την ευθύνη για την συντριβή σε ελαττωματική λειτουργία ραντάρ και σε σφάλμα ενός χειριστή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας. Η Ουκρανία και ο Καναδάς, υπήκοοι των οποίων ήταν πολλά από τα θύματα, επέκριναν το πόρισμα ως ανεπαρκές, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Απαγγελία κατηγοριών εκδόθηκε κατά 10 αξιωματούχων που αναμείχθηκαν στην συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους…και οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν στο δικαστήριο» δήλωσε ο Γόλαμ Αμπάς Τόρκι, στρατιωτικός εισαγγελέας της περιφέρειας της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines στις 8 Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Η ιρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέρες μετά ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη λόγω «καταστροφικού σφάλματος» από τις στρατιωτικές της δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Το Ιράν βρισκόταν τότε σε πολεμική ετοιμότητα αναμένοντας αμερικανικά αντίποινα, μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων κατά ιρακινών βάσεων που στέγαζαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αντίποινα για τον φόνο του Κάσεμ Σολεϊμάνι, του πανίσχυρου ιρανού στρατιωτικού διοικητή, με αμερικανικό πύραυλο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV