Ολοκληρωτική ήττα για τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας από την Ρωσία έδειξε πολεμικό σενάριο

Ένα «πολεμικό παίγνιο» διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας στα τέλη Ιανουαρίου. Σε αυτό  εξεταζόταν η δυνατότητα του πολωνικού Στρατού να αντιπαρατεθεί έναντι της Ρωσίας σε μια σύγκρουση στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας.

Το σενάριο εξέταζε την διαρκή ανησυχία των Πολωνών για μια ρωσική εισβολή, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν και τι δυνατότητες άμυνας έχουν οι Πολωνοί.

Στο σενάριο χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα και τα νέα, υπό παράδοση οπλικά συστήματα της Πολωνίας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών HIMARS.

Στην άσκηση συμμετείχαν χιλιάδες στελέχη (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί), ενώ αξιολογήθηκε και το νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018.

Το αποτέλεσμα του παιγνίου ήταν συντριπτικό εις βάρος της Πολωνίας.

Η χώρα ηττήθηκε κατά κράτος εντός πέντε ημερών.

 «Η στρατιωτική άσκηση κατέδειξε την καταστροφή και ολοκληρωτική αποτυχία.

Η κατάσταση έδειξε ότι μετά από πέντε ημέρες ο πόλεμος είχε χαθεί και ο πολωνικός Στρατός έπαυε να υφίσταται», αναφέρουν τα πολωνικά ΜΜΕ.

Όπως επίσης αναφέρεται η  επιλογή της άμυνας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου, σε ποσοστά από 60% έως και 80% της δύναμης και του οπλισμού τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σεναρίου οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στη Βαρσοβία και το Βιστούλα την πέμπτη ημέρα του πολέμου.

Εκτός της προέλασης των εχθρικών δυνάμεων στη Βαρσοβία και το Βιστούλα, όλα τα λιμάνια στα ανατολικά είχαν καταστραφεί ή καταληφθεί, ενώ το πολωνικό Ναυτικό και η Αεροπορία είχαν συντριβεί και δεν μπορούσαν να συνδράμουν πλέον την πολεμική προσπάθεια.

Το πόρισμα του πολεμικού σεναρίου ανέφερε επιπρόσθετα ότι το αρχικό πλάνο ήταν η επιτυχημένη άμυνα της χώρας για 22 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της έλευσης Νατοϊκών ενισχύσεων κάτι που όμως δεν έγινε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV