Σε εξέλιξη η κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ (φώτο)

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος ξεκίνησε κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» ξεκίνησε η άσκηση «Ιάσων» μεταξύ της Εθνική Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Η άσκηση, που θα διαρκέσει περί τη μία βδομάδα, περιλαμβάνει σενάρια που αφορούν στην εμπλοκή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και τον έλεγχο των δυνατοτήτων τής κυπριακής αεράμυνας.

Έχει δεσμευτεί θαλάσσια περιοχή και το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης θα εκδηλωθεί στα ανοικτά και στα παράλια της Κύπρου και δη στην περιοχή της Πάφου.

Γι αυτήν την μετακίνηση των Ισραηλινών έχει τεθεί σχεδόν το σύνολο της κυπριακής αεράμυνας σε πλήρη ετοιμότητα, αναφέρουν πηγές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε στην μεγαλόνησο πάνω από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ καθώς και 300 επίλεκτους Ισραηλινούς κομάντος της γνωστής δύναμης Ματ Καλ.

Δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-130HI με σειριακούς αριθμούς 420 & 545 που ανήκουν στην 131 μοίρα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πετούν στην περιοχή, ενώ έχουμε και πολλά ελικόπτερα τύπου S-65C-3 2025 Yas'ur που μεταφέρουν την μονάδα 669( 100 άτομα) από το Τελ Αβίβ στην Πάφο.

Στην άσκηση συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η ισραηλινή αεροπορία, τονίζει το δημοσίευμα.

Για την πτήση των ισραηλινών αεροσκαφών έχει εκδοθεί και η σχετική NOTAM που σχετίζεται με την κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ για τις 14 & 16 Σεπτεμβρίου 2020.

"Κάθε αεροσκάφος ή ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που θα εισέρχεται σε αυτές τις περιοχές θα καταρριφθεί αμέσως από την ισραηλινή αεροπορία αφού έχουν κινητοποιηθεί ισραηλινά μαχητικά  F-15C / D στην περιοχή", αναφέρει ο ιστότοπος.

Δύο ισραηλινά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J-30 μεταφέρουν πάνω από 200 επίλεκτους Ισραηλινούς κομάντος από την βάση τους στο Νevatim στην Πάφο, ενώ έξι αεροσκάφη F-15C / D  της 106 μοίρας παρείχαν κάλυψη και προστασία πάνω από την Α.Μεσόγειο.

Ισραηλινοί και Κύπριοι θα εκτελέσουν διάφορα σενάρια στο βουνό Τρόοδος κατά πάσα πιθανότητα, ενώ αναμένουμε και τις τουρκικές αντιδράσεις αφού η Άγκυρα απειλεί τους πάντες και τα πάντα εδώ και αρκετές ημέρες. 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV