Τι εκτιμά ο ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας

Έκθεση, την οποία συνέταξε η ομάδα ειδικών του ΟΗΕ που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, αποκάλυψε πως η χώρα είναι πιθανό να έχει πυρηνικά όπλα που να προσαρμόζονται στις κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πρόγραμμά της με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Όπως ανέφερε η εμπιστευτική έκθεση ομάδας ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: «Είναι πιθανόν να έχει κατασκευάσει πυρηνικούς μηχανισμούς ικανούς να προσαρμόζονται στις κεφαλές των βαλλιστικών της πυραύλων».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι έξι πυρηνικές δοκιμές στις οποίες έχει προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να επέτρεψαν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα με μικρές διαστάσεις.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού και της κατασκευής ενός πειραματικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Ένα κράτος-μέλος εκτιμά ότι η ΛΔΚ συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία είναι προκαταρκτική, αλλά περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του Γερμανικού Πρακτορείου, αφού υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV