Πληροφορίες για το θέμα των μαχητικών Eurofighter που θέλει να προμηθευτεί  η Τουρκία, μετά το «ναυάγιο» με τα F-35 και  την καθυστέρηση έγκρισης του αιτήματος για την αναβάθμιση των F-16, έδωσε δημοσιογράφος της Hurryiet.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σέλβι μίλησε για το κλίμα μεταξύ Σολτς και Ερντογάν στη διάρκεια του δείπνου της Παρασκευής στο Βερολίνο και την πρόταση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στον Γερμανό καγκελάριο.

«Το δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Ο Σολτς δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτά τα θέματα δηλαδή στο Ισραήλ, τη Χαμάς και στην αναφορά του Ερντογάν στο Ολοκαύτωμα). Έδειξε σεβασμό στον Ερντογάν» είπε ο δημοσιογράφος της Hurryiet.

Και συνέχισε λέγοντας για τα Eurofighter:

«Ο Ερντογάν έριξε το τραπέζι την παραχώρηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV και UCAV) με αντάλλαγμα αεροσκάφη Eurofighter».

Σημειώνεται πως, αναφερόμενος στο θέμα των Eurofighter, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Γερμανία, ο Ερντογάν τόνισε πως «αν δεν μας τα δώσει η Γερμανία», υπάρχουν «κι άλλες πόρτες για να χτυπήσουμε».

«Είδατε τι μας είπε ο Γερμανός δημοσιογράφος για το θέμα αυτό στη διμερή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ο καγκελάριος δεν εμβάθυνε ποτέ σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, δεν σχολίασε αν θα μας δώσει τα Eurofighter ή όχι.

Έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας με σαφήνεια.

Αν μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, καλώς, αλλά αν δεν τα δώσουν, τότε θεωρείτε πως δεν υπάρχει κάποια άλλη πόρτα που μπορούμε να χτυπήσουμε;

Υπάρχουν πολλές. Θυμάστε τι έγινε με τα συστήματα αεράμυνας πριν από τους S400;

Η Αμερική δεν παρείχε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να παρέχει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε S400.

Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο δυνατοί. Είμαστε στο δρόμο μας για να γίνουμε μια χώρα που παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Λαμβάνουμε μέτρα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας σε πολεμικά αεροσκάφη».

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες πάντως το θέμα των Eurofighter για την Τουρκία παραμένει ανοικτό.

Ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για τα γερμανικά Eurofighter αλλά για τα 53 βρετανικά Eurofighter  Typhoon Tranche 1 τα οποία θα αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ έως τώρα έχουν αποσυρθεί περί τα 16.  

Η Βρετανία τα διαθέτει προς πώληση αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να έχουν συμφωνήσει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της κοινοπραξίας δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και φυσικά η Γερμανία.

Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία δεν πρόκειται να προβάλλουν αντιρρήσεις οπότε το θέμα πέφτει στο κατά πόσο η Γερμανία θα επιμείνει στη θέση της ή θα υπαναχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ