Mία έντονη φημολογία κυριαρχεί αυτή την στιγμή στα τουρκικά ΜΜΕ που αναφέρει ότι ο ηγέτης της FETÖ (ή αλλιώς Τάγμα Γκιουλέν) Φετουλάχ Γκιουλέν δηλητηριάστηκε και πέθανε στο αγρόκτημά του στην Πενσυλβάνια και ότι το άτομο που τον δηλητηρίασε, πράκτορας της ΜΙΤ σκοτώθηκε επίσης.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί η φημολογία αυτή και μάλιστα ο επικεφαλής του Γραφείου της Ουάσιγκτον του πρακτορείου Anadolu, Χακάν Κοπούρ σε δήλωση του σχετικά με το θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter είπε:

«Παρακολουθούμε στενά και επίσης ερευνούμε τους ισχυρισμούς ότι ο ηγέτης της FETÖ δηλητηριάστηκε, και ότι μπορεί να πέθανε όπως και ότι το άτομο που τον δηλητηρίασε σκοτώθηκε»

Ο Κοπούρ είπε, “Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από αστυνομικές πηγές στην περιοχή και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο των αναφορών”.

Ο Κοπούρ συνέχισε λέγοντας, “Αυτό δεν σημαίνει ακόμα ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στο αγρόκτημα (στην περιβόητη Φάρμα), κάτι μπορεί να έχει συμβεί και αυτό μπορεί να μην έχει αναφερθεί στην αστυνομία (ακόμη). Ωστόσο, ακόμη και η οργάνωση δεν μπορεί να κρύψει μια τέτοια κατάσταση για πολύ καιρό. Θα αναφέρουμε οποιαδήποτε εξέλιξη»

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (Muhammed Fethullah Gülen, 27 Απριλίου 1941), είναι Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή ο οποίος και ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά).

Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει την σχόλη χανάφιτου Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, αλλά αυτό άλλαξε μετά από τις κατηγορίες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το 2013.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του.

Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

Το Χιζμέτ λειτουργεί κάπως σαν τους Αμερικανούς μορμόνους: “αλληλοβοηθούνται στις επιχειρήσεις, έχουν μια ιεραποστολική νοοτροπία και μεγάλη αίσθηση των επιχειρήσεων”, εξηγουσε το 2014 ο Σαμ Μπράναν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Το άλλο κοινό σημείο με τους μορμόνους είναι αυτό στο οποίο οφείλεται η οικονομική ισχύς του Χιζμέτ, ότι όλοι οι συμπαθούντες προσφέρουν τον χρόνο τους ή το χρήμα τους στην οργάνωση: από τους φοιτητές μέχρι τις μητέρες οικογενειών, και ασφαλώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες.

Καταδίκασε το πραξικόπημα του 2016

Ενώ ο Ερντογάν έπαιρνε το πάνω χέρι στην κατάσταση στην Τουρκία, ο Γκιουλέν καταδίκαζε “με τους πιο κατηγορηματικούς όρους” την απόπειρα πραξικοπήματος.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη υποστηρίξει πως το πραξικόπημα ήταν “μια εξέγερση στην οποία συμμετέχει επίσης το παράλληλο Κράτος” – μια έκφραση που αναφέρεται άμεσα στον ιεροκήρυκα.

Οι δύο άνδρες είχαν υπάρξει ωστόσο σύμμαχοι, όταν ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Όμως ο Γκιουλέν έγινε “ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του λαού” για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013 που έπληξε τον στενό κύκλο του προέδρου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί έκτοτε τον ιμάμη ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα “παράλληλο κράτος” με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι “γκιουλενιστές” αρνούνται.

Ο ιεροκήρυκας είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1999, πολύ πριν κατηγορηθεί για προδοσία στη γενέτειρά του. Στο βουκολικό τοπίο που περιβάλλει τη μικρή πόλη Σέιλορσμπεργκ όπου κατοικεί, διάγει βιό ερημίτη και δεν εμφανίζεται δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ δίνει λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.

Είναι εγκατεστημένος σ’ ένα μεγάλο συγκρότημα που μοιάζει με ξενοδοχείο, το Golden Generation Worship and Retreat Center.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μίγμα μυστικισμού των σούφι και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το ισλάμ.

Η διδασκαλία του για ένα ισλάμ ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο τού έχει εξαφαλίσει εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και την καχυποψία των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Η αντίδραση του Ερντογάν μετά τη ρήξη τους ήταν πολύ ισχυρή. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, στον στρατό, έκλεισε σχολεία που διαχειριζόταν το Χιζμέτ και απέλυσε χιλιάδες αστυνομικούς. Επιτέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που υποψιάζεται ότι τρέφουν συμπάθεια για τον Γκιουλέν.

Όταν δημοσιογράφοι των New York Times τον ρώτησαν αν κάποιοι υποστηρικτές του είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν απάντησε πως “αγνοεί ποιοι είναι οι υποστηρικτές του” και συνεπώς “δεν μπορεί να μιλήσει για την όποια συμμετοχή τους”, εξηγώντας ότι ζει “μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια”.

Είπε μάλιστα στη συνέντευξη αυτή πως “ενδέχεται” το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, αρνούμενος πάντως να προχωρήσει “σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις”.

“Ορισμένοι ηγέτες οργανώνουν ψεύτικες επιθέσεις καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους και οι άνθρωποι αυτοί έχουν στο μυαλό τους τέτοιου είδους σενάρια”, δήλωσε.

Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ