Για να μην έχουν αυταπάτες στην Αθήνα κάποιοι, οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με την Τουρκία αλλά με τον Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει πως αν ο Ερντογάν αποχωρήσει και επιστρέψουν οι κεμαλικοί ή αναλάβει κάποιος από το ΑΚΡ την εξουσία αλλά με δυτικό προφίλ οι Αμερικανοί θα στραφούν ξανά προς την Τουρκία την επόμενη στιγμή, ξεχνώντας την Ελλάδα όπως παλιά.

Βέβαια, σε αυτό ευθύνεται και το ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο είναι πάντα δεδομένο για τους Αμερικανούς.

«Η περιοχή και ο κόσμος χρειάζονται μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία. Υπό τον Ερντογάν, ένα τέτοιο μέλλον δεν έχει την παραμικρή  ελπίδα», δήλωσε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπόμπ Μενέντεζ

Μόνο η δήλωση αυτή δείχνει πως οι εκλογές του 2023 αν τις χάσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να στοιχίσουν στην γεωπολιτική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν την στρατηγική επιλογή του Ρ.Τ.Ερντογάν να προμηθευτεί η Τουρκία τους ρωσικούς S-400, κάτι που στοίχισε στους Τούρκους τα F-35 (για πάντα άραγε;)..

«Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχουν σιωπηλές αλλά συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της πολεμικής επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν», δήλωσε ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του Προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών (FDD).

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένα ισχυρό δικομματικό συναίσθημα ότι όσο ο Ερντογάν κρατά τα ηνία της εξουσίας, υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες να τεθούν ξανά σε τροχιά οι διμερείς σχέσεις και να επαναφέρουμε την Τουρκία στο μαντρί του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντεμίρ, επίσης πρώην μέλος. του τουρκικού κοινοβουλίου, στην Al Arabiya.

Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν ιδιωτικά ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος μετά τον Ερντογάν στην Τουρκία.

«Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ενώ επίσης να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός γεωστρατηγικός σύμμαχος», δήλωσε ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

«Εάν το αντιπολιτευόμενο μπλοκ της Τουρκίας καταφέρει να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023, θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες να καλωσορίσουμε την Τουρκία ξανά στη δυτική συμμαχία μέσω οικονομικών, διπλωματικών και αμυντικών κινήτρων», είπε ο Ερντεμίρ.

«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι να αποτρέψουν την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από τις διατλαντικές αξίες στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», είπε ο πρώην Τούρκος βουλευτής.

Να το κάνουμε απλή μετάφραση: Οι ΗΠΑ θα δώσουν «γη και ύδωρ» στους Τούρκους εις βάρος μας μόλις αποχωρήσει ο Ερντογάν από την εξουσία.

Και φυσικά δεν θα είναι και τόσο διαθέσιμοι για να μας εξοπλίζουν. Συνεπώς θα πρέπει να αποκομίσουμε εξοπλιστικά κέρδη τώρα που μπορούμε, «αύριο» είναι μια άλλη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ