H υπόγεια προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν εγκαταλείπει την Μουσουλμανική Αδελφότητα

Θα πρέπει να ανησυχήσουν την Ελλάδα οι υπόγειες διεργασίες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο και να μην θεωρούν στην Αθήνα δεδομένο ότι η αντιπάθεια του Σίσι προς τον Ρ.Τ.Ερντογάν θα μείνει αιώνια, ή θα εμποδίσει τους Αιγύπτιους να σκεφτούν το συμφέρον τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε σε ομιλία, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην επαρχία Καχραμανμάρας, όπου και αναφέρθηκε στο γνωστό σύνθημα «Rabia» που συνδέεται με τις διαδηλώσεις του 2013, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο από τον σημερινό Πρόεδρο Αλ Σίσι, να χρησιμοποιησει το σύμβολο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αυτό σημαίνει πως θέλει την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτο και πως το θεωρεί πλέον εφικτό. Γιατί; Προφανώς γιατί οι Αιγύπτιοι ακούνε...

«Ένα έθνος, ένα κράτος, μια σημαία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως να χρησιμοποιήσει το τέταρτο στοιχείο του συνθήματος και της χειρονομίας Rabia με τα τέσσερα δάχτυλα, που περιελάμβανε την λέξη «πατρίδα ή fatherland», αποφεύγοντας να αναφέρει λέξεις και ορολογίες που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Αυτό εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όταν ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Ας κάνουμε τη δέσμευσή μας», αντί για το συνηθισμένο του: «Ας κάνουμε μια Ράμπια».

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Καΐρου και Αιγύπτου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα, με τις αντιπροσωπείες του Υπουργείου Εξωτερικών των δύο χωρών να αναφέρουν την «επιθυμία τους για πρόοδο».

Καμία από τις δύο χώρες δεν είχε πρεσβευτές στην άλλη από το 2013. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι τα βήματα για τον διορισμό θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εάν γίνουν πρώτα θετικά βήματα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο Bloomberg TV, πως: «Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την Άγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά».

Και πρόσθεσε ότι: «Όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» για το γεγονός «ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Να το κάνουμε μετάφραση, αν οι Αιγύπτιοι πάρουν αυτά που θέλουν, μας χαιρετάνε...

Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καθώς χάρη σε αυτήν ο Ρ.Τ.Ερντογάν κέρδισε στην Λιβύη και την ελέγχει, ενώ έχει υπό την επιρροή του και την Τυνησία.

Για την Λιβύη το έχει δηλώσει στην επικρατούσα πολιτική της τάξη: "Μου ανήκετε, εγώ σας έσωσα, υπάρχετε λόγω εμού"

Στην Αθήνα θα πρέπει να ξυπνήσουν και γρήγορα και να μην αναπαύονται στις δήθεν συμμαχίες με ΗΠΑ και αραβικές χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV