Η Τουρκία αδιαφορεί για της αμερικανικές κυρώσεις και ετοιμάζεται να αγοράσει νέες συστοιχίες S-400

Η Τουρκία, παρά τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, ετοιμάζεται να αγοράσει νέες συστοιχίες από του αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς S-400. 

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της βιομηχανίας άμυνας της Τουρκίας, η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει δεύτερο «πακέτο» S-400 από τη Ρωσία σχετικά με την προϋπόθεση της μεταφοράς της αντίστοιχης τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πολλαπλών ρόλων, F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων άμυνας S-400. Στη συνέχεια απέκλεισαν εντελώς την Άγκυρα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία στον τομέα της προμήθειας όπλων στο πλαίσιο της αγοράς των S-400. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από τις ΗΠΑ κατά της Άγκυρας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στη χώρα, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εξετάζει αντίποινα κατά της Ουάσινγκτον.

Όπως παρατήρησε, η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων προηγείται από το νομοσχέδιο Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), βάσει του οποίου αποφασίστηκαν οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον επί του θέματος είναι λανθασμένες τόσο νομικά όσο και πολιτικά, καθώς προσπαθούν να υπονομεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV