«Πράσινο» φως έδωσε η ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για επτά συμβάσεις εκσυγχρονισμού  και προμήθειας οπλικών συστημάτων συνολικού ύψους, κατά πληροφορίες, 1,6 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μέρος του προγράμματος, καθώς διατύπωσε ενστάσεις επί των συμβάσεων που αφορούσαν στα Apache και τα MLRS.

Ειδικότερα για τα MLRS το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό μέρους των εκτοξευτών (συγκεκριμένα 24 από τους 36) καθώς και της απόκτησης πυρομαχικών GMLRS και GLMRS ER.

Το συνολικό κόστος όμως με βάση τις ενημερώσεις της Lockheed Martin και τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Πυροβολικού ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του  1.081.000.000€!

 Το κύριο κόστος αφορά τη προμήθεια μεγάλου όγκου πυρομαχικών της Lockheed Martin ενώ περί τα 370 εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών Μ270 MLRS.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο το Πυροβολικό θα εκσυγχρονίσει 24 από τους 36 εκτοξευτές είναι προκειμένου το υφιστάμενο απόθεμα όπλων (ρουκετών Μ26) να συνεχίσει να αξιοποιείται από τους υπόλοιπους 12 Μ270. .

Αυτό γιατί  με βάση το πρόγραμμα  το νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (CFCS) δεν βάλει τις εκδόσεις των ρουκετών Μ26 που διαθέτει το Πυροβολικό.

Το ΠΑΣΟΚ είπε «ναι» στις συμβάσεις, δεδομένης της σχετικής εισήγησης της στρατιωτικής ηγεσίας. Εξέφρασε όμως, επιφυλάξεις, ειδικά για τα ελικόπτερα Apache, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην προχωρά σε αποσπασματικές κινήσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ενημέρωση για το Στεφανοβίκειο, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ