Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημο αίτημα να προμηθευτεί μέχρι και 49 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk για την αντικατάσταση των UH-1 Huey, ανέφερε η Sikorsky κατά την διάρκεια της  έκθεσης AUSA 2023 που γίνεται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το FlightGlobal, ο πρόεδρος της Sikorsky Paul Lemmo σημειώνει πως το ελληνικό αίτημα στάλθηκε τον Απρίλιο και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης από την υπηρεσία  Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ (DSCA).

Υπενθυμίζεται πως η σχετική LoR είχε αποσταλεί  στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τι επιδιώξεις του ΥΠΕΘΑ ο αριθμός των προς απόκτηση ελικοπτέρων αφορά 35 ελικόπτερα για τον Στρατό και 14 για την ΠΑ, τέσσερα εκ των οποίων σε διαμόρφωση CSAR και τα υπόλοιπα σε διαμόρφωση SAR.

Το ΥΠΕΘΑ θέλει με μια αγορά να ικανοποιήσει δύο βασικές ανάγκες: Της ΑΣ και της ΠΑ. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΠΑ δεν θέλει τον συγκεκριμένο τύπο, αλλά ένα εκ των AW139M της LEONARDO ή H-175 της Airbus Helicopters.

Σε ότι αφορά το ελικόπτερο που ζητά η Ελλάδα αυτό αφορά την έκδοση UH-60M/S-70i.

Η έκδοση «-Μ/-70i» έχει επανασχεδιασμένο βελτιωμένο κύριο στροφείο που προσφέρει μεγαλύτερη άντωση κατά 230 κιλά περίπου, ισχυρότερους κινητήρες T-700-GE-701D, (ισχύος 2.000 ίππων ο καθένας) βελτιωμένα ηλεκτρονικά στο πιλοτήριο, συστήματα ελέγχου πτήσης και νέο σύστημα πλοήγησης.

Ακόμη περιλαμβάνει νέο υπολογιστή επιτήρησης συστημάτων σκάφους IVHMS (Integrated Vehicle Health Management System), το κοινό σύστημα αρχιτεκτονικής ηλεκτρονικών πτήσεως  CAAS (Common Avionics Architecture System) και ανθεκτικότερο κιβώτιο μετάδοσης κίνησης.

Το πιλοτήριο έχει επίσης αναβαθμιστεί με τη φιλοξενία τεσσάρων οθονών πολλαπλών ενδείξεων της Rockwell Collins, αυτόματο πιλότο τεσσάρων αξόνων αναφοράς, δύο συστήματα διαχείρισης πτήσης FMS της Canadian Marconi, διπλό σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας με ενσωματωμένο GPS (EGI) με δυνατότητα απεικόνισης ψηφιακού κινούμενου χάρτη στο πιλοτήριο.

Η παραγωγή του ελικοπτέρου ξεκίνησε το 2006 και τα πρώτα 22 ελικόπτερα του αρχικού χαμηλού ρυθμού παραγωγής παραδόθηκαν τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Ο αμερικανικός Στρατός έχει παραγγείλει από το Δεκέμβριο του 2007 συνολικά 1227 UH-60M ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2010 είχαν παραδοθεί 200 «-Μ».

Η οπλισμένη έκδοση του ελικοπτέρου ονομάζεται Battlehawk και η μετατροπή γίνεται συλλογή που παραδίδει η Sikorsky στον πελάτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ