Η Νότια Κορέα και η Πολωνία εξετάζουν ένα σχέδιο  για την ανάπτυξη ενός νέου αυτοκινούμενου πυροβόλου  νέας γενιάς, το οποίο θα βασίζεται στην εμπειρία του πολωνικού KRAB των  155 χλστ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πολωνικές πηγές  δύο εταιρείες θα εργαστούν στο νέο Α/Κ πυροβόλο:   η νοτιοκορεατική Hanwha Aerospace [HA] και η πολωνική Huta Stalowa Wola [HSW]. Είναι η πολωνική εταιρεία που είναι ο σχεδιαστής και κατασκευαστής του AHS KRAB.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο όνομα για το νέο σχέδιο, πάντως το νέο πυροβολικό μπορεί να ονομάζεται ;h KRABB 2 ή KRABB 3. Δεν γίνεται αναφορά στο άλλο αυτοκινούμενο  πυροβόλο του K9AL Thunder, το οποίο είναι προϊόν της κορεατικής Hanwha Aerospace.

Το νέο πυροβόλο θα έχει τις ακόλουθες βελτιώσεις:

μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμβέλεια, καλύτερη προστασία από αιωρούμενα  πυρομαχικά και σύστημα πυρόσβεσης. Η πηγή αναφέρει ότι για τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία, η εμπειρία που αποκτήθηκε από το KRAB των 155 χιλιοστών στα πεδία μάχης της Ουκρανίας είναι πολύτιμη.

Το επιχειρησιακό βεληνεκές βολής του KRAB είναι περίπου 40 χιλιόμετρα.

Το νοτιοκορεατικό K9 Thunder έχει επίσης επιχειρησιακή εμβέλεια βολής περίπου 40 χιλιομέτρων. Παρόμοια με το KRAB, το K9 Thunder έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υποστήριξη πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, η Πολωνία παρήγγειλε 1.000 άρματα μάχης K2 Black Panther και τα πρώτα 10 έχουν ήδη παραδοθεί. Παράλληλα η Πολωνία δείχνει ενδιαφέρον για την τελευταία ναυαρχίδα της νοτιοκορεατικής στρατιωτικής παραγωγής – το μαχητικό KF-21 Boramae.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ