Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Zakłady Mechaniczne “BUMAR-ŁABĘDY” S.A., είχε ολοκληρώσει τις εργασίες εκσυγχρονισμού, μιας ακόμη παρτίδας  18 αρμάτων μάχης  Leopard 2A4  στο πρότυπο 2PLM1 και τα οποία παρέδωσε στη συνέχεια στον πολωνικό Στρατό.

Με αυτό το πακέτο παραδόσεων ο συνολικός αριθμός των εκσυγχρονισμένων πολωνικών  Leopard 2A4 ανέρχεται στα 62.

Να σημειωθεί ότι η Πολωνία έχει παραδώσει στην  Ουκρανία 14 Leopard 2A4 στις αρχές του 2023. Ο εκσυγχρονισμός αφορά 142 άρματα, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα αφορούσε 128 άρματα. Πάντως με αυτές τις παραδόσεις το πρόγραμμα βρίσκξετια περίπου στο μέσο της διαδρομής.

Οι  εργασίες στα άρματα μάχης πραγματοποιούνται βάσει συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Επιθεώρησης Εξοπλισμού (αντίστοιχης της ΓΔΑΕΕ) και της κοινοπραξίας της Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. και Zakłady Mechaniczne “BUMAR-ŁABĘDY” S.A. που χρονολογείται από τις  28 Δεκεμβρίου του 2015. Στρατηγικός εταίρος στην υλοποίησή του είναι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall Landysteme GmbH, που ανήκει στον όμιλο Rheinmetall AG.

Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει δύο εκδόσεις: Το Leopard 2PL και το Leopard 2PLM1, η απόφαση για την δημιουργία της οποίας ελήφθη το 2018.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις είναι ότι τα 2PLM1 διαθέτουν το σύστημα προστασίας των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων EGPT, επιπλέον διαμορφώσεις λειτουργίας του αποστασιομέτρου laser, μια επιπλέον συστοιχία συσσωρευτών και τέλος τη δυνατότητα ΡΙΧ, η οποία επιτρέπει στον διοικητή του άρματος να περιστρέφει αυτόματα την κεφαλή του σκοπευτικού μηχανισμού PERI τόσο στη θέση «6» όσο και στην θέση «12» σχέση με το σκάφος.

Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της θωράκισης  του πύργου  σε επίπεδο που υπερβαίνει αυτό της έκδοσης Leopard 2A5/Α6.

Πρόσθετες εξωτερικές μονάδες θωράκισης είναι τοποθετημένες γύρω από τον πύργο  του οχήματος. Ειδικές επενδύσεις κατά των θραυσμάτων έχουν εγκατασταθεί μέσα στο όχημα για την προστασία του πληρώματος από θραύσματα σε περίπτωση διάτρησης.

Ο κύριος οπλισμός του άρματος  παρέμεινε ο ίδιος με το πυροβόλο  Rheinmetall Rh-120 στην έκδοση L/44, αλλά τροποποιήθηκε στην πιστοποίηση  χρήσης νέων τύπων πυρομαχικών, όπως τα  DM63 και προγραμματιζόμενα πυρομαχικά DM11.

Παράλληλα εγκαταστάθηκε νέος υπολογιστής υπολογισμού βαλλιστικών δεδομένων , ενώ το σύστημα σταθεροποιητή δύο αξόνων  του πυροβόλου και του πύργου άλλαξαν από υδραυλικά σε αμιγώς ηλεκτρικά.

Τα σκοπευτικά  εκσυγχρονίστηκαν και αυτά με την προσθήκη καμερών θερμικής απεικόνισης τρίτης γενιάς KLW-1 Asteria τα οποία κατασκευάζει η πολωνική  PCO. Ο οδηγός απέκτησε μια  κάμερα οπισθοπορείας ημέρας/νύχτας KDN-1 Nyks και παραγωγής PCO. Εγκαταστάθηκε οθόνη-πίνακας ελέγχου για τον διοικητή, μέσω του οποίου είναι δυνατή η  μετάδοση εικόνας είτε από το εκσυγχρονισμένο EMES 15 είτε από το   PERI R17A3L4 CP.

Τελικά, τα πρώτα οχήματα που εκσυγχρονίστηκαν στο μεταβατικό πρότυπο 2PL παραδόθηκαν στον στρατό το 2020. Μέχρι το τέλος του 2023, είχαν παραδοθεί 62 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης: το 2020 – 12, το 2021 – 13, το 2022 – 19 και το 2023 – 18. Από αυτά, τα 25 αντιπροσωπεύουν το πρότυπο 2PL και τα 37 PLM1.

Τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από μονάδες της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Βαρσοβίας από τη Wesoła (18η Μηχανοποιημένη Μεραρχία με έδρα το Siedlce) και τη 10η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Ιππικού (11η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Ιππικού με έδρα το Żagań).

Ο πολωνικός Στρατός διαθέτει ακόμη 105 Leopard 2A5, 28 από παραγγελία 180 K2 Black Panther, ενώ θα παραλάβει συνολικά 394  M1A1 FEP, M1A2 SEPv2 και M1A2 SEPv3.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ