Το άρμα μάχης ΕΜΒΤ προτείνει η  γαλλο-γερμανική κοινοπραξία KNDS  που την αποτελούν οι KMW και Nexter Defense Systems στον αιγυπτιακό Στρατό , όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της έκθεσης EDEX-23 που πραγματοποιείται στο κάιρο.

Το Enhanced Main Battle Tank (EMBT) είναι μια συλλογική προσπάθεια ανάμεσα στους  δύο κορυφαίους κατασκευαστές αρμάτων μάχης: τη γαλλική Nexter και τη γερμανική KMW. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα τυποποιημένο άρμα μάχης, το οποίο ονομάζεται επίσης και  European Main Battle Tank (EMBT), για τις αντίστοιχες χώρες τους και άλλους πιθανούς ευρωπαίους συμμάχους.

Το προηγούμενο σχέδιο του EMBT που παρουσιάστηκε το 2018, το σημερινό έχει υποστεί σημαντικές εξελίξεις.

Εκείνο ήταν ένας συνδυασμός  του πλαισίου Leopard 2A7V και του πυργίσκου Leclerc S2.

Ωστόσο το νέο  EMBT, διαθέτει νέα  χαρακτηριστικά όπως σύστημα αυτόματης επαναγέμισης για το πυροβόλο των  120 χλστ. με αναχορηγία  22 βλημάτων, ένα πλαίσιο 7 εδαφιαίων τροχών δρόμου και ένα κινητήρα των  1500 ίππων.

Αν και δεν διευκρινίστηκε το πυροβόλο του άρματος είναι πιθανότατα μια έκδοση του CN-120 F1 που χρησιμοποιείται στο Leclec.  Το σύστημα αυτόματης επαναγέμισης πάντως προέρχεται από το Leclerc ενώ το άρμα διαθέτει ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) …

Ακόμη το άρμα διαθέτει  τηλεχειριζόμενο πυργίσκο ARX 30 για  πυροβόλο των 30 χιλιοστών που προέρχεται από το ελικόπτερο Tiger, με αναχορηγία 150 βλημάτων επιτρέποντας την εμπλοκή αεροσκαφών που πετούν χαμηλά, ελαφρά τεθωρακισμένων  οχημάτων  και οχυρών  θέσεων  πεζικού .

Εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί ο  πυργίσκος ARX 25 εξοπλισμένος με το πυροβόλο των 25 χιλιοστών των VBCI του γαλλικού στρατού. Το  βεληνεκές του ξεπερνά τα 2.500 μέτρα και η  ισχύς του βρίσκεται κοντά στα όπλα των 30×173 χλστ.

Επιπλέον, το EMBT διαθέτει ομοαξονικό πολυβόλο 12,7 χλστ. με 680 βολίδες  για εμπλοκή πεζικού σε αστικές περιοχές. Το στόχαστρο του διοικητή περιλαμβάνει ένα LMG 7,62 χλστ.  με 800 βολίδες , ενισχύοντας την άμυνα από κοντά.

Αν και το EMBT θυσιάζει κάποια κινητικότητα λόγω του αυξημένου βάρους του σε σύγκριση με το Leclerc, ο κινητήρας του των 1500 ίππων διατηρεί μια αξιοπρεπή αναλογία ισχύος προς βάρος. Με τελική ταχύτητα 65 χ.α.ω.  και βάρος 61,5 τόνους, η κινητικότητα του EMBT παραμένει ανταγωνιστική στην κατηγορία των βαρέων αρμάτων. Παρουσιάζει αναλογία ισχύος/βάρους 24,39, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική απόδοση παρά την αύξηση του βάρους του.

Το πλήρωμα του EMBT και πάρα το γεγονός ότι διαθέτει αυτόματο σύστημα επαναγέμισης αποτελείται από τέσσερα μέλη: δύο στο σκάφος  (οδηγός και χειριστής συστήματος αυτόματης επαναγέμισης) και δύο στον πύργο  (διοικητής και πυροβολητής).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ