Η Εθνική Φρουρά εξοπλίστηκε  την περίοδο 1996-2011 με 82 συνολικά άρματα μάχης Τ-80U/UK στην πρώτη μεγάλη παραγγελία σύγχρονων αρμάτων μάχης.

Τώρα, όπως με τα Mil Mi-35P θέλει να τα αντικαταστήσει με ένα ένα άλλο τύπο αρμάτων καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να τα υποστηρίζει πλέον.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο τύπος των αρμάτων στα οποία έχει καταλήξει το ΓΕΕΦ είναι τα ισραηλινά Merkava Mk3. Δεν γνωρίζουμε εάν γίνει κάποια άτυπη διαγωνιστική διαδικασία ή με ποια κριτήρια επιλέγηκαν τα Merkava τα οποία είναι μεταχειρισμένα.

Το πρόβλημα όμως για τους υπέρμαχους των ισραηλινών αρμάτων στην Λευκωσία είναι ότι το Ισραήλ δεν τα εξάγει πλέον! Λόγω των γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας και με όλα όσα συμβαίνουν στον περίγυρο το Ισραήλ αποφάσισε -και λογικά- την αναστολή όλων των εξαγωγών αρμάτων  μάχης καθώς μάλλον τα χρειάζεται  για τον Στρατό του.

Και ο πόλεμος μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος όπως εκτιμούν οι Βρετανοί.

Κατά συνέπεια είναι επιβεβλημένη ανάγκη για την ΕΦ εάν θέλει να αντικαταστήσει τα T-80 να βρει άλλες λύσεις τώρα.  

Έτσι προβάλλουν άλλες εναλλακτικές λύσεις  στον ορίζοντα. Αυτές είναι είτε τα Leopard 2 (άγνωστο από πού θα βρεθούν αφού υπάρχει και άλλος πόλεμος στο μεταξύ στην Ουκρανία) και το γαλλικό Leclerc το οποίο εμφανίζεται αυτή την περίοδο ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Ο Γαλλικός Στρατός ανακοίνωσε ότι το 501ο Τεθωρακισμένο Σύνταγμα (501 RCC : Régiment de Chars de Combat) παρέλαβε το πρώτο το πρώτο εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης Leclerc XLR.

Η ανάπτυξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού  των Leclerc ξεκίνησε το 2015 από τη Nexter.

Τα Leclerc XLR θα παραμείνουν ικανά και σε υπηρεσία μέχρι το 2040 περίπου. Το πρόγραμμα αναβάθμισης αφορά στην ενσωμάτωση των Leclerc στο δίκτυο SCORPION για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ όλων των οχημάτων του προγράμματος, στην αναβάθμιση της προστασίας των αρμάτων για την αντιμετώπιση νέων απειλών όπως οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τα αντιαρματικά βλήματα και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παλαίωσης συγκεκριμένων υπό-συστημάτων, όπως το σύστημα ελέγχου πυρός κ.ά.

Σημειώνεται ότι ο γαλλικός Στρατός διαθέτει 406 Leclerc συνολικά,  εκ των οποίων 222 βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και 184 σε αποθήκευση και είναι κατασκευής 1991-2003.

Από τα 222 Leclerc ο γαλλικός Στρατός πρόκειται να εκσυγχρονίσει στο επίπεδο XLR 200 άρματα.

Η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει κάλλιστα στην παραγγελία 80 μεταχειρισμένων Leclerc τα οποία στη συνέχεια θα εκσυγχρονίσει στο επίπεδο XLR, το οποίο είναι και το ανώτερο επίπεδο σήμερα για το γαλλικό άρμα

Μια απόκτηση των Leclerc θα έδινε στην ΕΦ ένα σύγχρονο άρμα μάχης το οποίο μπορεί να μην είναι εφάμιλλο της ισχύος πυρός των T-80 είναι όμως η καταλληλότερη λύση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες σήμερα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στην πρόσφατη άσκηση  «Ολυμπιακή Συνεργασία-23» που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ) στο Πετροχώρι έλαβαν μέρος –για πρώτη φορά- και γαλλικά Leclerc και στην άσκηση ήταν και στελέχη της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να δουν από κοντά τα γαλλικά άρματα και να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ