Αν η υπόθεση των μαζικών απειλών για βόμβες που παραλύουν τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές και τα μέσα ενημέρωσης δεν αφορούσε την ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών, θα έμοιαζε με κακογραμμένο σενάριο κατασκοπευτικής παρωδίας της δεκαετίας του 1980.

Μετά το μπαράζ ψευδών συναγερμών σε επιβατικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη, το κύμα των απειλών χτύπησε σήμερα μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς: το βρετανικό Sky News, το ιρλανδικό RTÉ, το γαλλικό TF1, τον ιδιωτικό σταθμό Nova TV της Βουλγαρίας, καθώς και τις εφημερίδες Irish Independent, NewstalkFM και TodayFM.

Κτίρια εκκενώθηκαν άρον-άρον, ζωντανές εκπομπές κόπηκαν στον αέρα, ραδιοφωνικοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να εκπέμπουν από εξωτερικά φορτηγάκια μετάδοσης και ειδικές δυνάμεις με σκύλους ανίχνευσης χτένισαν τις εγκαταστάσεις. Όπως και στα αεροπλάνα, δεν βρέθηκε απολύτως κανένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Η «υπογραφή» που προκαλεί θυμηδία

Το πραγματικό ενδιαφέρον όμως κρύβεται στο περιεχόμενο των απειλητικών μηνυμάτων, τα οποία αποκαλύπτουν μια εξόφθαλμη προσπάθεια κατασκευής ενόχου ή ένα κακόγουστο τρολάρισμα που γελοιοποιεί τα αντανακλαστικά της Δύσης.

Τα emails που εστάλησαν ταυτόχρονα σε Δουβλίνο και Σόφια είχαν τίτλο «ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ» και προειδοποιούσαν με δραματικό τόνο:

«Θέλουμε όλος ο κόσμος να μάθει για εμάς, γι’ αυτό και ένα από τα μέλη μας τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στο κτίριό σας. Θα εκραγεί σε 45 λεπτά. Το ρολόι χτυπά αντίστροφα. Όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτού που περιμένει την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ