Αναζητά ο ΕΣ βαριά μεταχειρισμένα πλην όμως ανακατασκευασμένα ελικόπτερα Black Hawk; Τουλάχιστον αυτό προκύπτει για την ώρα από ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Με εκπροσώπους μιας εταιρείας που ονομάζεται ECOMIGROUP είχαν συνάντηση εκπρόσωποι του ΓΕΣ στις 7 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των στελεχών της ΑΣ γύρω από τη δυνατότητα προμήθειας βαριά μεταχειρισμένων ελικόπτερων UH-60A+ προκειμένου να ενισχυθεί ο στόλος των μεταφορικών ελικόπτερων του ΕΣ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Στις 07 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση ανάμεσα σε επιτελείς του ΓΕΣ και εκπροσώπους της εταιρείας ECOMIGROUP, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διερεύνηση προμήθειας αριθμού ανακατασκευασμένων Ε/Π BLACK HAWK, UΗ-60A+ καθώς και την εν γένει υποστήριξη των αεροπορικών μέσων σε ανταλλακτικά και επισκευές.»

Τα UH-60A είναι όπως είναι ευνόητο η πρώτη έκδοση παραγωγής του ελικοπτέρου Black Hawk. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν μεταξύ 1977 και 1989, έχουν τριμελές πλήρωμα και μπορούν να μεταφέρουν 11 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Φέρουν βέβαια την αρχική έκδοση του κινητήρα T700-GE-700 και ο αμερικανικός Στρατός έχει αναβαθμίσει αριθμό των ελικοπτέρων αυτών στο επίπεδο “L”, μεταξύ άλλων και με νέους κινητήρες T700-GE-701D.

Το γεγονός ότι έχει εγκριθεί ο LoA για 35 ελικόπτερα UH-60M νέας παραγωγής για την Ελλάδα μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

Ή ότι η ΑΣ αναζητά πέρα των νέων UH-60M (τα οποία είναι άγνωστο πότε θα παραγγελθούν) και ένα αριθμό από μεταχειρισμένα ή ότι το κόστος αγοράς των νέων UH-60M είναι υψηλό και αναζητά μόνο μεταχειρισμένα Black Hawk.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ