Ενισχύει το πεζικό της η Σουηδία - Προμήθεια ακόμα 20 α/κ όλμων Mjolner των 120 χιλιοστών

Ενισχύει το πεζικό της η Σουηδία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Ουκρανίας-Ρωσίας μέσω της προμήθειας  άλλων 20 αυτοκινούμενων όλμων Mjolner (Granatkastaranscarband-90/Grkpbv 90 σε σουηδική υπηρεσία) έναντι 46,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε υπηρεσία βρίσκονται ήδη 40 όλμοι του τύπου επί σκάφους CV-90.

Η ανάπτυξη των Mjolner ξεκίνησε το 2016 από την HB Utveckling μια κοινοπραξία μεταξύ της BAE Systems Bofors και της BAE Systems Hägglunds. Από τα 40 συστήματα, τέσσερα χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και 36 είναι επιχειρησιακά.

Ο Mjolner είναι τοποθετημένος επί τεθωρακισμένων οχημάτων CV-90 και κάθε πύργος δύο όλμους των 120χιλιοστών. Ενσωματώνει ημί-αυτόματο σύστημα γέμισης (αρχικά υπήρξε ο σχεδιασμός AMOS με διπλό αυτόματο όλμο αλλά τα κόστη ανέβηκαν και διακόπηκε λίγο πριν την παραγωγή), επιτυγχάνει μέγιστος ρυθμός βολής 16 πυρομαχικά το λεπτό και μέγιστο συνεχόμενος ρυθμός βολής 6 πυρομαχικά το λεπτό.

Η αναχορηγία του συστήματος είναι 104 πυρομαχικά, εκ των οποίων 56 είναι αποθηκευμένα στον πύργο και 48 στο όχημα. O Mjolner μπορεί να ταχθεί και να εκτελέσει βολή εντός 2 λεπτών από την τη στιγμή της λήψης της σχετικής διαταγής και να φύγει από τη θέση βολής εντός 1 λεπτού από τη βολή.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV