Οι βαρέως τύπου όλμοι της Εθνικής Φρουράς (βίντεο)

Οι γαλλικοί ρυμουλκούμενοι όλμοι 120 χιλ. (MO-120 RT-61) της Εθνικής Φρουράς αποτελούν τους βαρέως τύπου όλμους οι οποίοι συμπληρώνουν μαζί με τους ελληνικής κατασκευής όλμους E-44 E 81 χιλ. το οπλοστάσιο των όπλων καμπύλης τροχιάς των μονάδων πεζικού. 

Χρησιμοποιούνται εδώ και 30 περίπου έτη από την Εθνική Φρουρά και αναμφίβολα αποτελούν ένα σημαντικό και αξιόπιστο οργανικό μέσο υποστήριξης του πεζικού στο πεδίο της μάχης όπως αναφέρει τo defenceredefined.

Ο όλμος MO-120 RT-61 (Mortier 120mm Raye Tracte Modele F1) είναι γαλλικής σχεδίασης των εταιρειών Thales και Thompson – Brandt και κατασκευής της Thompson – Brandt TDA Armaments. 

Αρκετά κράτη έχουν εξασφαλίσει άδεια κατασκευής μέσω κοινοπραξίας, μεταξύ αυτών η Τουρκία με την MKEK, ενώ οι συγκεκριμένοι όλμοι χρησιμοποιούνται και από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο.

Χαρακτηριστικά Όλμων MO-120 RT61:

Ρυθμός βολής: 6-18 βλήματα ανά λεπτό

Επιλογή για αυτόματη ή ελεγχόμενη βολή μετά την τροφοδοσία του σωλήνα με βλήμα 

Δραστικό βεληνεκές: 8,1 χιλ. και 12,850 χιλ. με πυραυλωθούμενα πυρομαχικά (PRPA)

Μήκος Κάννης: 2,8 μέτρα

Βάρος: 643 κιλά

Ανύψωση: 30-85 μοίρες

Προσωπικό: 4 άτομα

Ο όλμος MO-120 RT 61 της Εθνικής Φρουράς ρυμουλκείται από όχημα 4χ4 τύπου VLRA της ACMAT, η οποία είναι θυγατρική της Arquus Defense. 

Στο υπόψη όχημα επιβιβάζονται τόσο το προσωπικό που υπηρετεί τους όλμους όσο και τα πυρομαχικά τους. 

Οι υπόψη όλμοι θεωρούνται αξιόπιστο σύστημα το οποίο διαχρονικά απέδειξε την αξία του σε πληθώρα ασκήσεων, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό που τους χειρίζεται διασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τους.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV