Με διαταγή του Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Δημητρίου Βούλγαρη, απέκτησαν οι Ελληνικές Δυνάμεις Πεζοναυτών το δικό τους Βασικό Σχολείο Πεζοναυτών, με σκοπό την επιχειρησιακή εκπαίδευσή τους, δηλαδή την προετοιμασία τους για ανάληψη πολεμικών αποστολών.

Για την οργάνωση και συγκρότηση του σχολείου, δημιουργήθηκε εξ αρχής, στην έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΝ) στο Βόλο, η ανάλογη υποδομή και το κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου το εκπαιδευόμενο στέλεχος, να αισθάνεται άνετα, με σκοπό να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό. Κύριοι αντικειμενικοί σκοποί, του σχολείου είναι να εκγυμνάσει και να εκπαιδεύσει στελέχη σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα της επαγγελματικής γνώσης, του ομαδικού πνεύματος και της ηγεσίας, με απώτερο σκοπό να αναλάβουν καθήκοντα διοικήσεως σε μονάδες Πεζοναυτών. Πριν την φοίτηση στο Βασικό Σχολείο Πεζοναυτών, προηγείται εκπαίδευση στο Σχολείο Υποψηφίων στελεχών Πεζοναυτών, διάρκειας 10 βδομάδων. Το σχολείο, είναι δυναμικότητας 36 εκπαιδευομένων, των δύο εκπαιδευτικών ομάδων και  διοικείται από Ανώτερο Αξιωματικό που είναι απόφοιτος του Σχολείου Εκστρατευτικών Επιχειρήσεων Αμερικανών Πεζοναυτών. Κάθε χρόνο έχει σχεδιασθεί η διεξαγωγή δύο εκπαιδευτικών σειρών Αξιωματικών και δύο Μονίμων Υπαξιωματικών.

Το όλο πρόγραμμα εκπαίδευσης του σχολείου είναι προσαρμοσμένο, στο ισχύον Διακλαδικό Δόγμα Αμφιβίων Επιχειρήσεων, στους ισχύοντες κανονισμούς και Εγχειρίδια Εκστρατείας περί αμφιβίων επιχειρήσεων, στην υφισταμένη δομή και μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στην υφισταμένη δομή και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων  και τέλος στην αποκτηθείσα εμπειρία των 40 χρόνων της ιστορίας των Ελληνικών Δυνάμεων Πεζοναυτών, από τη διεξαγωγή ασκήσεων, σε εθνικό επίπεδο αλλά και από την συμμετοχή, σε συμμαχικές ασκήσεις και συνεργασίες, με άλλους στρατούς.

Το Σχολείο, εκτός από θεωρητικά αντικείμενα, περιλαμβάνει και πρακτικά αντικείμενα όπως επιβίβαση – αποβίβαση σε αποβατικά σκάφη, συσκευασία και φόρτωση βαρέων όπλων Πεζικού  και Πυρομαχικών, διαδικασία εξόδου στην εχθρική ακτή καθώς και οργάνωση Μονάδων Οργανώσεως Ακτών με διάθεση όλων των προβλεπόμενων μέσων. Με την ολοκλήρωση των αντικειμένων, οι εκπαιδευόμενοι Αξιωματικοί  ασκούνται  την 3η εβδομάδα επί δύο ημέρες με ασκήσεις επί χάρτου στην σχεδίαση και στην διεξαγωγή  αποβατικής ενέργειας επιπέδου ΣΑΤ, την οποία υλοποιούν στη συνέχεια την 4η βδομάδα επί του εδάφους, με την συμμετοχή τους στην άσκηση (ΤΑΜΣ) «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Βασικό Σχολείο Πεζοναυτών αποσκοπεί στο να επιτευχθεί σημαντική αναβάθμιση στην παρεχόμενη εκπαίδευση των Πεζοναυτών στελεχών και να δημιουργηθεί η  απαιτούμενη υποδομή, για ταχεία αφομοίωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση από το προσωπικό όλων των αμφιβίων μέσων, καθώς και η καλλιέργεια «Πνεύματος Πεζοναυτών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ