Ο ολλανδικός Στρατός θα αγοράσει οπλικά συστήματα κατασκευής ΗΠΑ και Ισραήλ για να βελτιώσει τις ικανότητές του μεγάλης εμβέλειας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα.

Η Ολλανδία έστειλε αίτημα απόκτησης των πύραυλων Tomahawk και JASSM-ER στις ΗΠΑ, αναμένοντας την θετική απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξαγωγή των εξοπλισμών.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική Αεροπορία θέλει να αποκτήσει τους πυραύλους Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range (JASSM-ER) για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II.

 «Τα F-35 διαθέτουν τον οπλισμό για αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών αέρος-εδάφους σε σχετικά μικρές αποστάσεις από την βάση τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ωστόσο, το F-35 δεν μπορεί να επιτεθεί σε στόχους μακριά στην ενδοχώρα ενός αντιπάλου εάν έχει ισχυρή αεράμυνα. Αυτό απαιτεί όπλα με μεγάλο βεληνεκές».

Για το Ναυτικό, η Ολλανδία επέλεξε τους αμερικανικούς πυραύλους cruise Tomahawk της Raytheon.

O πύραυλος αυτός επιλέχθηκε ειδικά για να παρέχει στις φρεγάτες κλάσης De Zeven Provinciën (LC) και στα υποβρύχια του Ολλανδικού Ναυτικού ένα κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας που μπορεί να χτυπήσει βαθιά στο εχθρικό έδαφος, από τη θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας εξήγησε ότι η απόφαση για την προμήθεια καθενός από αυτά τα οπλικά συστήματα υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, που ώθησε την επανεξέταση των δυνατοτήτων του στρατού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ο Στρατός ξηράς της χώρας θα προμηθευτεί νέα πυραυλικά συστήματα ισραηλινής κατασκευής, τα πυροβόλα 155 χιλιοστών τύπου ATMOS και τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων τύπου PULS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ