Η Ρουμανία φέρεται να έστειλε στην Ουκρανία το σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων (MLRS) APR-40, σύμφωνα με ρουμανικά ΜΜΕ.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον ουκρανικό στρατό εικόνες ή βίντεο που να περιγράφουν λεπτομερώς τη χρήση των συστημάτων APR-40. Για τους Ουκρανούς, ωστόσο, η παροχή αυτών των συστημάτων αποτελεί σημαντική υποστήριξη, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τα χαρακτηριστικά τους.

Στην πραγματικότητα, το ρουμανικό σύστημα APR-40 είναι το γνωστό σύστημα BM-21 Grad, αλλά τοποθετημένο σε διαφορετικό πλαίσιο. Το DAC 665, όπως είναι εγκατεστημένος ο εκτοξευτής σε αυτό το φορτηγό, αναπτύχθηκε για να ρυμουλκεί πυροβολικό και να μεταφέρει στρατεύματα ή εξοπλισμό.

Παράλληλα με τον APR-40, η Ρουμανία παρήγαγε τον μικρότερο εκτοξευτή APR-21, και η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο ήταν ο αριθμός των εκτοξευόμενων βλημάτων. Η βαρύτερη έκδοση, η οποία τώρα προφανώς έφτασε στην Ουκρανία, διαθέτει μονάδα πυρός με πυραύλους 40 cal 122 mm (το σύστημα Grad).

Μια πλήρης ομοβροντία διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα και το βεληνεκές βολής είναι περίπου 20 χιλιόμετρα. Ο έλεγχος πυρός μπορεί να γίνει τόσο από το εσωτερικό του οχήματος, αλλά και με τη βοήθεια μιας απομακρυσμένης κονσόλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειριστής μπορεί να επιλέξει είτε συνεχή είτε μεμονωμένη λειτουργία πυρός.

Η πλήρης επαναφόρτωση όλων των βλημάτων διαρκεί περίπου 10 λεπτά και απαιτεί τη συμμετοχή των δύο εκ των έξι μελών του πληρώματος. Επιπλέον πύραυλοι μεταφέρονταν στο ρυμουλκούμενο RM13, αλλά η παρουσία τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ