Με την Ρωσία να πραγματοποιεί πλήγματα στην Ουκρανία κτυπώντας εγκαταστάσεις κρίσιμες για τον ουκρανικό Στρατό, όπως  αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων χρησιμοποιώντας το πολυηχητικό όπλο των 10 mach  Kinzhal ο Ζελένσκι ζητά από το Ισραήλ το Iron Dome.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζοντας  την σειρά εμφανίσεών  του σε διάφορα κοινοβούλια μίλησε αυτή τη φορά στους βουλευτές της Κινσέτ ζητώντας από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή» δήλωσε συμπληρώνοντας πως

«η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και Ουκρανοί έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του. Η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν».

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της “τελικής λύσης” – το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων – ο Ζελένσκι αναφέρθηκε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome στην Ουκρανία.

“Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων”, δήλωσε.

«Πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας»

“Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας”.

“Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού”, πρόσθεσε, καθώς το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και αυξάνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

«Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα», διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ