ΗΠΑ: Θέλουν να μειώσουν το κόστος των πολυηχητικών βλημάτων

Είναι σαφές ότι στη σημερινή εποχή τα πράγματα έχουν δυσκολέψει οικονομικά ακόμα και για την χώρα που τυπώνει αφειδώς χρήμα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιθυμεί την περικοπή του κόστους των πολυηχητικών όπλων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο το ποσό των 10 εκ. δολαρίων για έκαστο πολυηχητικό βλήμα είναι υπερβολικό. “Αναζητούμε τρόπους περικοπής του κόστους”, ανέφερε αξιωματούχος. “Σε αυτό θέλουμε να επικεντρωθούν οι κατασκευαστές”, κατέληξε.

Σήμερα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς με κόστος ανά μονάδα κάτω των 5 εκ. δολαρίων. Όμως οι κρουζ σε καμία περίπτωση δεν έχουν την καταστροφική ισχύ, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μη ανασχαίσιμων, ουσιαστικά, πολυηχητικών όπλων. Η Lockheed Martin και η Raytheon Technologies είναι οι βασικοί προμηθευτές πολυηχητικών όπλων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το σχετικό κονδύλι του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2022 φτάνει στα 3,8 δισ. δολάρια από τα 3,2 δισ. που ήταν φέτος. Τον Σεπτέμβριο το Defense Advanced Research Projects Agency δοκίμασε επιτυχώς πολυηχητικό όπλο ταχύτητας άνω των 5 Mach. Ήταν η πρώτη επιτυχής δοκιμή από το 2013. Τον Ιούλιο η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον δικό της πολυχητικό πύραυλο κρουζ Zircon.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV