Βολή πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε το γαλλικό ναυτικό: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι πάντα» (φωτό, βίντεο)

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας χαρακτήρισε επιτυχή την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51 που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά από υποβρύχιο.

Ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως πραγματοποίησε με «επιτυχία» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Μ51 από υποβρύχιο στον Ατλαντικό ωκεανό, εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Την εκτόξευση του πυραύλου παρακολούθησαν τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ εκτός από «επιτυχής» χαρακτηρίστηκε και ως «απαραίτητη για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή» και τη γαλλική κυριαρχία.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, από το γαλλικό υποβρύχιο Le Téméraire, το οποίο πυροδότησε έναν πύραυλο M51 από τη δυτική ακτή της Γαλλίας προς τη Θάλασσα της Καραϊβικής, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Το Le Téméraire είναι το δεύτερο παλαιότερο από τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Triomphant, που η λειτουργία του ξεκίνησε το 1998. Καθένα από τα υποβρύχια μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πύραυλος M51 μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεταξύ έξι και 10 πολλαπλών ανεξάρτητα στοχευόμενων πυρηνικών κεφαλών επανεισόδου (MIRV), που σημαίνει ότι κάθε σκάφος Triomphant θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιήσει 160 ξεχωριστές πυρηνικές επιθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων, μια μη κυβερνητική ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ, το Παρίσι διαθέτει μόλις 300 πυρηνικές κεφαλές για χρήση.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλόρενς Πάρλι, αναφέρθηκε στην επιτυχία της δοκιμής στο Twitter, λέγοντας ότι η επιτυχία «αποδεικνύει την τεχνολογική μας αριστεία και την προσήλωσή μας στη γαλλική κυριαρχία. 

​Σύμφωνα με τους Γάλλους παρατηρητές άμυνας, ο πύραυλος ταξίδεψε 3.700 μίλια για να προθαλασσωθεί στη δυτική Θάλασσα του Σαργκάσο, περίπου 400 μίλια βόρεια του Πουέρτο Ρίκο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV