Επέτειος 18 ετών από την απώλεια του Στρατηγού Φλωράκη και άλλων 4 στελεχών του ΓΕΕΦ

Στις 10 Ιουλίου 2020 συμπληρώνονται 18 χρόνια από το μοιραίο περιστατικό της συντριβής του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, που μετέφερε τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, η πτώση του οποίου προκάλεσε το θάνατο του στρατηγού και άλλων τεσσάρων αξιωματικών, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Στρατηγού Φλωράκη, τον θάνατο από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου βρήκαν και ο Διοικητής Αεροπορίας του ΓΕΕΦ Ταξίαρχος (Ι) Στυλιανός Δεμένεγας, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Σμηναγός (Ι) Πάρης Αθανασιάδης, ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός (Ι) Μιχάλης Σιακαλλής, καθώς και ο υπασπιστής του Αρχηγού ΓΕΕΦ Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου ΠΝ.

 Με αφορμή λοιπόν αυτή τη θλιβερή επέτειο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη Μνήμη των 5 νεκρών στελεχών και του Αρχηγού ΓΕΕΦ, παρουσία του νέου υπουργού Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη, του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, στελεχών του ΓΕΕΦ και συγγενών των νεκρών.  

Μιλώντας μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δεήσεως ο ΥΠΑΜ Χ.Πετρίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«…Είναι λοιπόν με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και σεβασμού απέναντι στη μνήμη τους, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος.

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, που τόσο την Κύπρο αγάπησε, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στα χώματα της Πάφου, της γενέτειρας της συζύγου του Αθηνάς. Ένας μάχιμος Αρχηγός και ευρισκόμενος πάντοτε κοντά στο προσωπικό, ο Ευάγγελος Φλωράκης με την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ως στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας της χώρας, με απώτερο σκοπό την προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας.

Η παρουσία του στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, συνέβαλε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της, εμπνέοντας με την ακτινοβολία της προσωπικότητας του, τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του και το αίσθημα της ασφάλειας στο λαό.

Ο Αρχηγός Φλωράκης αγαπούσε τη δουλειά του, πρωτίστως όμως αγαπούσε τους ανθρώπους γύρω του. Ήταν ένα κράμα ηγετικής φυσιογνωμίας, εργατικότητας και στρατιωτικής πειθαρχίας με έντονο και το στοιχείο της ανθρωπιάς και της κατανόησης. Η απλότητα ήταν η στάση της ζωής του, μ’ αυτήν πορεύτηκε, μ’ αυτήν έφυγε.

Δίπλα του, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμένεγας, άριστος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πέραν των τεσσερισήμιση χιλιάδων ωρών πτήσης, είχε μόλις συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας ως Διοικητής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που διετέλεσε Διοικητής Αεροπορίας, εργάστηκε μεθοδικά για την αναβάθμιση της Αεροπορίας και κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση αυτών που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και να συνεργαστούν μαζί του.

Ο Σμηναγός (Ι) Πάρης Αθανασιάδης, κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, ικανότατος αξιωματικός, άριστος και πολύτιμος συνεργάτης, έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του για το χαρακτήρα του, αλλά και του θαυμασμού τους για την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε αποστολής του.

Στο πλάι του, ο συγκυβερνήτης του Bell-206, Υποσμηναγός (Ι) Μιχάλης Σιακαλλής. Ένας υποδειγματικός αξιωματικός, πιστός στο καθήκον του και στον όρκο του προς την πατρίδα. Άνθρωπος ευγενής στο ήθος που διακρινόταν για τη λεβεντιά, την καλοσύνη και το φιλότιμό του.

Και τέλος, ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο Υπασπιστής του Αρχηγού Φλωράκη. Σεμνός και ταπεινός, πράος και ανιδιοτελής, ήταν μέχρι τέλους δίπλα στον Αρχηγό του, όπως ορίζει το καθήκον.

Αρχηγέ μας Ευάγγελε Φλωράκη, Aντιπτέραρχε Στυλιανέ Δεμένεγα, Επισμηναγέ Πάρη Αθανασιάδη, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, Σμηναγέ Μιχάλη Σιακκαλή,

Καταθέσατε στο βωμό του καθήκοντος ό,τι πολυτιμότερο  είχατε, την ίδια σας τη ζωή. Εφαρμόσατε στο έπακρο τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, πως ταχθήκατε να υπερασπιστείτε μέχρι την τελευταία σας πνοή την πατρίδα μας και τις σημαίες μας. 

Η κοινή θυσία σας, Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, υπήρξε σύμβολο ενότητας, σύμβολο δεσμού που ενώνει τους απανταχού Έλληνες. 

Είστε για μας η πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη, για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.  

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία σας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.

Επιθυμούμε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή, η καλύτερη αναγνώριση της θυσίας του Αρχηγού Φλωράκη αλλά και των υπόλοιπων ηρώων του μοιραίου ελικοπτέρου αλλά και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λύτρωση της Κύπρου μας».

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV