Νέο ασφαλιστικό ν/σ: Δίνουν την «χαριστική βολή» σε πιλότους και ειδικές δυνάμεις - Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις

Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, που καθημερινά αντιμετωπίζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι άνδρες της Ζ΄ ΜΑΚ δέχονται «πισώπλατη μαχαιριά» και μάλιστα από… την κυβέρνηση.

Αυτό γιατί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει μεγάλη μείωση συντάξεων για όσους υπερβαίνουν τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Οι πιλότοι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, τα στελέχη που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις και ορισμένες άλλες ειδικότητες, όπως οι ναρκαλιευτές, λόγω του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους και έχουν διπλά συντάξιμα χρόνια.

Ενώ λοιπόν ο νομοθέτης κρίνει ότι οι πιθανότητες απώλειας ζωής για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες και θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική μεταχείριση, οι συντάκτες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δείχνουν να θέλουν να τους εκδικηθούν. Αυτό που θα καταφέρουν όμως είναι να προκαλέσουν νέες μαζικές παραιτήσεις από το Στράτευμα ανθρώπων που τους έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ελλάδα.

Οπως εξηγούν στρατιωτικοί που μελέτησαν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έρχονται σημαντικές μειώσεις σε όσους έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης, και αυτό γιατί για κάθε χρόνο μετά τα 40 το ποσό αναπλήρωσης γίνεται 0,5% αντί του 2% του ισχύοντος νόμου 4387/16 (του νόμου Κατρούγκαλου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσο περισσότερα τα έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη η μείωση, που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις και διψήφιο ποσοστό. Σε αυτές τις συντάξεις φτάνουν, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, οι ιπτάμενοι, οι αλεξιπτωτιστές, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, τα στελέχη που υπηρετούν στα υποβρύχια και σε ορισμένες άλλες ειδικότητας των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, στρατιωτικός που έχει 48 χρόνια ασφάλισης, δεδομένου ότι κάποια ή τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας του υπολογίζονται ως διπλά συντάξιμα, εκεί που με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε ποσοστό αναπλήρωσης 58,8%, με τον νέο νόμο, το νόμο Βρούτση, θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης της τάξεως του 54,1%. Αυτό συνεπάγεται δυσμενή μεταβολή 8,15% και προφανώς μεγάλη απώλεια χρημάτων από τη σύνταξη του. Αυτός που έχει 45 χρόνια ασφάλισης θα έχει αρνητική μεταβολή στη σύνταξή του σε ποσοστό 0,55%, επίσης λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.

Το υπουργείο Εργασίας, για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις από την αφαίμαξη της συντάξεως των ειδικών κατηγοριών των στρατιωτικών, συμπεριέλαβε στο νέο Ασφαλιστικό επιπλέον μία διάταξη, η οποία ωστόσο εξοργίζει ακόμη περισσότερο.

Τι λέει αυτή η έξτρα διάταξη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

«Από 1/10/2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016 είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με τον πίνακα 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4α του παρόντος άρθρου.

Στην περίπτωση που η προσωπική διαφορά που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που προέκυπτε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, ο συμψηφισμός ολοκληρώνεται έως το ύψος της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8 και το υπόλοιπο ποσόν εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως υπερβάλλουσα διαφορά».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης να μη δουν μειώσεις στις συντάξεις τους άμεσα ή για κάποια χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να δουν και αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς στο πέρασμα του χρόνου. Κι αυτό συνιστά επίσης μία σημαντική δυσμενή εξέλιξη, διότι οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί των κατηγοριών αυτών είναι σχετικά μικρής ηλικίας.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV