Λίγο μετά τη γνωστοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ότι δηλ. αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων που ανήκουν στον στενό πυρήνα του κράτους)  με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, θέμα που έφερε πρώτο στην δημοσιότητα το defencenet.gr την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα αποτελέσει προηγούμενο ώστε να ακολουθήσουν ανάλογες διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου.

Έτσι σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, το ΣτΕ έκρινε πως είναι συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές των αποδοχών στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως νόμιμες είναι και οι περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).

Με την προσφυγή τους οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά και παράνομα τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας τους, κατά το μέρος που περιεκόπησαν οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4024/2011.

Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν επίσης να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 28.2.2012 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καθιερώθηκαν οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η κατάταξη και εξέλιξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.

Οι  Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ