Κατηγορηματικός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε πως θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση τριών αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης Virginia, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Έτσι η Αυστραλία θα μπει στο κλειστό κλαμπ των κατόχων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που θα μπορούν να κάνουν χρήση πυραύλων κρουζ τύπου Τόμαχωκ και θα μπορούν έτσι να αποδεσμεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις από δευτερεύοντα καθήκοντα που θα αναλάβει το αυστραλιανό ναυτικό.

Η δαπάνη θα κυμανθεί μεταξύ 268 και 368 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (166 έως 228 δισεκατομμυρίων ευρώ) τα επόμενα 30 χρόνια. Είτε «η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της αυστραλιανής άμυνας», τόνισε ο Αλμπανέζε .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Άντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ, αποκάλυψαν προ ημερών λεπτομέρειες της σύμπραξης AUKUS (σ.σ. της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ).

Στο πλαίσιο αυτής, η Καμπέρα θα αγοράσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια προτού συνεργαστεί με Ουάσινγκτον και Λονδίνο στην ανάπτυξη και παραγωγή υποβρυχίων νέας γενιάς SSN-AUKUS.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί πως η συμφωνία είναι απαραίτητη δεδομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή – τη μεγαλύτερη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τη χαρακτηρίζει.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC εάν, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων, η Αυστραλία δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν, ο Μαρλς ξεκαθάρισε: «Φυσικά, όχι. Ούτε και ζητήθηκε κάτι τέτοιο». 

Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας να διευκρινίσει αν υπάρχει κάποιου είδους «δούναι και λαβείν» από το οποίο να απορρέει δέσμευση της αυστραλιανής κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση των αμερικανικών υποβρυχίων. Ξανά ο Ρίτσαρντ Μαρλς απάντησε κατηγορηματικά: «Απολύτως, όχι».

Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων αποσχισθείσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους κινεζικούς ισχυρισμούς.

 Στο πλαίσιο της σύμπραξης AUKUS, την οποία έχει καταδικάσει το Πεκίνο, η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με οψιόν απόκτησης άλλων δύο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι έχει δηλώσει ότι θα επενδυθούν 6 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (3,8 δισεκ. ευρώ) την επόμενη τετραετία για την ανάπτυξη βάσης υποβρυχίων και ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού.

Παράλληλα η Καμπέρα θα συνεισφέρει 3 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (1,9 δισεκ. ευρώ) στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας ΗΠΑ και Βρετανίας.

Τα υποβρύχια της κατηγορίας Virginia έχουν μήκος 115 μέτρα και περίπου 10 μέτρα πλάτος. Κάθε πλοίο έχει εκτόπισμα 7.800 τόνους ενώ είναι βυθισμένο, πολύ μικρότερο από τα υποβρύχια Seawolf της Αμερικής, και αναπτύσσει ταχύτητες μεγαλύτερες των είκοσι πέντε κόμβων.

Τα προηγούμενα Block έφεραν δώδεκα κάθετους σωλήνες εκτόξευσης και τέσσερις σωλήνες τορπιλών 533 χιλιοστών. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, τα σκάφη Block III αντικαθιστούν τους κατακόρυφους σωλήνες εκτόξευσης με τους Virginia Payload Tubes. Σύμφωνα με το Military Technology, τα SSN μπορούν να φέρουν έως και είκοσι έξι βαρειές τορπίλες τύπου Mark 48 mod 6 και πυραύλους Harpoon.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ