Ξεκινά η κατασκευή της πρώτης αμερικανικής φρεγάτας κλάσης Constellation τον Απρίλιο

Η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας νέας γενιάς κλάσης Constellation, παλιότερα γνωστή ως FFG(X), θα ξεκινήσει μέχρι τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του U.S Navy.

Ο Διευθυντής του αναπτυξιακού προγράμματος, Πλοίαρχος Κέβιν Σμιθ, δήλωσε ότι φέτος, θα ολοκληρωθεί ο λειτουργικός σχεδιασμός και δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής της πρώτης φρεγάτας, η οποία θα «ανοίξει το δρόμο» για την μαζική παραγωγή με στόχο την ανάπτυξη τουλάχιστον 20 φρεγατών κλάσης Constellation σε πρώτη φάση, ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο του αμερικανικού Ναυτικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή την στιγμή «έχουμε [υπό ανάπτυξη] τρία πλοία, το USS Constellation, το USS Congress και το USS Chesapeake, εκ των οποίων τα δύο πρώτα θα ναυπηγηθούν από την Fincantieri, ενώ το τρίτο πλοίο προκύπτει από το δικαίωμα προαίρεσης (option) που έχουμε, ωστόσο θα το εξασκήσουμε έπειτα από την εξέταση του προϋπολογισμού από αυτό το οικονομικό έτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή δύο νέων φρεγατών το χρόνο, συνολικά 10 φρεγάτες και η καθεμία προορίζεται να ενταχθεί σε μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου.

Ο Πλοίαρχος του U.S Navy αναφέρθηκε στη συνέχεια σε κάποια χαρακτηριστικά των φρεγατών κλάσης Constellation, τονίζοντας ότι «αυτά τα πολεμικά πλοία θα εκτελούν μια σειρά αποστολών όπως επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας, ηλεκτρονικό πόλεμο, με ισχυρές αντιαεροπορικές ικανότητες», ενώ πρόσθεσε: «Μπορεί, με κάποιους τρόπους, να θεωρηθεί ως αντιτορπιλικό, όμως η διαφορά της είναι το ότι δεν διαθέτει το ωφέλιμο φορτίο, τον οπλισμό και τα πυραυλικά συστήματα που περιμένει να δει κανείς από ένα αντιτορπιλικό. Γι’ αυτό είναι φρεγάτα».

Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών επόμενης γενιάς

Τα πλοία της κλάσης Constellation θα έχουν μήκος 151 μέτρα, εκτόπισμα 7.300 τόνων, θα διαθέτουν 16 εκτοξευτές για πυραύλους τύπου Naval Strike Missile – NSM (με ικανότητα πλήγματος πέρα από τον ορίζοντα), συστήματα RAM (Rolling Airframe Missiles), πυροβόλο τύπου Mk 110 των 57 χιλιοστών και σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου Mk41 με 32 κελιά για βλήματα RIM-174 και RIM-162 (ESSM Block 2), ενώ ακόμα θα μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο τύπου MH-60R SeaHawk και ένα drone όπως το MQ-8C Firescout.

Επίσης, οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων κλάσης Constellation θα είναι εξοπλισμένες με το σύστημα μάχης Aegis, που διαθέτει προηγμένα ραντάρ όπως το AN/SPY-6(V)3 και το AN/SPS-73(V)18 για την παρακολούθηση απειλών και εχθρικών μονάδων επιφανείας, αλλά και για την αποτελεσματική αναχαίτιση εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων και την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, βλημάτων cruise, μαχητικών και άλλων αεροσκαφών.

Ακόμα, θα έχουν σημαντικές ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με συρόμενο σόναρ τύπου AN/SLQ-61, με το προηγμένο σόναρ AN/SQS-62 VDS, που θα αξιοποιούνται με το σύστημα διαχείρισης μάχης για ανθυποβρυχιακό πόλεμο τύπου AN/SQQ-89(V).

Ο σχεδιασμός του Ναυτικού των ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, είχε θέσει ως στόχο την επιχειρησιακή λειτουργία συνολικά 355 πλοίων μέχρι το 2030. Παρόλο που δεν θα καταφέρει να τον πετύχει, εντούτοις η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας κλάσης Constellation φέτος, μπορεί να είναι ένας καλός «οιωνός» και σημείο αναφοράς για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Το U.S Navy αναγνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός με το Ναυτικό της Κίνας θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό θέλει να «τρέξει» τα προγράμματα των Constellation αλλά και των αντιτορπιλικών επόμενης γενιάς DDG(X) ώστε να «παίζει επί ίσοις όροις» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV