Ρωσία: Αναπτύσσει ρομποτικό υποβρύχιο «κυνηγό» εχθρικών υποβρυχίων

Η Ρωσία αναπτύσσει ρομποτικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με τορπίλες το οποίο αυτόνομα θα εντοπίζει και θα επιτίθεται κατά εχθρικών σκαφών σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές και στον Αρκτικό.

“Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου σκάφους σχεδιασμένου να καταδιώκει και να καταστρέφει εχθρικά υποβρύχια δρώντας αυτόνομα”.

«Μετά τον εντοπισμό εχθρικού υποβρυχίου το ρομποτικό σκάφος θα αναγνωρίζει τον στόχο και θα αποφασίζει ή όχι να τον πλήξει ανάλογα με τις πιθανότητες επιτυχίας”, ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος που σχετίζεται με το πρόγραμμα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει για την ώρα την πληροφορία, αλλά συγκλίνουσες πηγές το επιβεβαιώνουν.

Το ρομποτικό σκάφος θα μπορεί να δρα αυτόνομα, αλλά θα μπορεί και να ελέγχεται κανονικά από ολιγάριθμο πλήρωμα ως συμβατικό μικρο-υποβρύχιο.

Θα μπορεί επίσης να ελέγχεται από χειριστές εκ του μακρόθεν με τηλε-έλεγχο. “Η αρκτική έκδοση του ρομποτικού σκάφους με ενισχυμένη γάστρα ώστε να μπορεί να πλέει ανάμεσα σε κομμάτια πάγου προχωρά.

Πολλά τέτοια σκάφη θα μπορούν, κυριολεκτικά, να δημιουργήσουν ένα ανθυποβρυχιακό μέτωπο στον Αρκτικό χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή των κλασικών υποβρυχίων”, ανέφερε ο ίδιος Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ρομποτικό σκάφος θα έχει μήκος 14 μ. και θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων. Θα μπορεί να επιχειρεί έως τρεις ημέρες συνεχώς χωρίς ανεφοδιασμό σε καύσιμα και θα φέρει δύο πολλαπλού σκοπού ηλεκτρικές τορπίλες των 533 χλστ.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV