Το αμερικανικό υποβρύχιο κλάσης Ohio USS Nevada επισκέφτηκε την βάση στο Γκουάμ

Tο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Nevada, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουάμ το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Βόρεια Κορέα και τις ενέργειες της Κίνας.

Το προηγμένο υποβρύχιο κλάσης Ohio μεταφέρει 20 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Trident και δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, ενώ η άφιξή του στο νησί του Ειρηνικού έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, διότι οι κινήσεις και η παρουσία των 14 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αυτής της κλάσης παραμένουν συνήθως μυστικές από την ηγεσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για ευνόητους λόγους.

Οι ιδιότητές του

Τα υποβρύχια αυτά έχουν πλήρωμα πάνω από 150 άτομα και χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια  για να επιχειρούν κατά μέσο όρο 77 ημέρες στη θάλασσα, προτού ελλιμενιστούν για συντήρηση και ανεφοδιασμό, ενώ ακόμα διαθέτουν τρομακτική, καταστροφική δύναμη πυρός και stealth χαρακτηριστικά.

Αποτελούν επίσης το μέρος, της λεγόμενης «πυρηνικής τριάδας», που έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα επιβιωσιμότητας, συγκριτικά με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2 και B-52, αλλά και με τα πυρηνικά σιλό στην εδαφική επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες εντάσεις τόσο με την Κίνα, λόγω της Ταιβάν, όσο και με τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει προχωρήσει σε τέσσερις εκτοξεύσεις πυραύλων από τις αρχές του μήνα, φαίνεται πως ταρακούνησαν» το αμερικανικό Ναυτικό και γι’ αυτό αποφάσισαν να κάνουν μια ξεκάθαρη προβολή ισχύος στην περιοχή με το USS Nevada.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), τα κινεζικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων Type – 094 δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με τα αντίστοιχα αμερικανικά, αφού κάνουν τον διπλάσιο θόρυβο κατά την λειτουργία τους, γεγονός που επιτρέπει στο U.S Navy να τα εντοπίσει πιο εύκολα, ενώ ακόμα μεταφέρουν λιγότερους πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές από τα υποβρύχια σαν το USS Nevada.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV