Σύσκεψη στο Μαξίμου για φρεγάτες: Απορρίφθηκε η προσφορά της Ισπανίας (upd)

(upd 15:30) Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φρεγάτες και σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία.

Αυτό σημαίνει πως απορρίφθηκε η προσφορά της Ισπανίας. 

Συνοπτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Ν. αξιολόγησε προτάσεις από ΗΠΑ (HFF, όπως έχει μετονομαστεί η ελληνική εκδοχή των MMSC), Γαλλία (FDI), Ολλανδία (S 11515), Ηνωμένο Βασίλειο (Arrowhead 140), Ιταλία (FREMM/Bergamini), Ισπανία (F-110) και Γερμανία (Α300).

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σήμερα στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία θα συμμετάσχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο... σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κλάδου που γνωμοδοτεί, μεταξύ άλλων, και για θέματα εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα-, η συνεδρίαση του ΑΝΣ δεν είχε ως αντικείμενο τις νέες φρεγάτες ούτε την «ενδιάμεση λύση», δηλαδή την προμήθεια φρεγατών που προέρχονται από τα αποθέματα άλλων ναυτικών και οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν και να ενταχθούν σε υπηρεσία με τον Στόλο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος είναι ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να προωθήσουν στην ηγεσία του Κλάδου τα συμπεράσματά τους.

Όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε… εμβόλιμα μία παρουσίαση των προσφερόμενων σχεδιάσεων αυστηρά από επιχειρησιακή σκοπιά για εσωτερική ενημέρωση.  Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση επιλογής σχεδίασης για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στο πλευρό του πρωθυπουργού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της αλληλογραφίας του με την τουρκική πρεσβεία. 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV