Στη βάση στην Αλεξάνδρεια η δεύτερη αιγυπτιακή FREMM IT - Έρχεται η ιταλική πρόταση για το ΠΝ

Στον αιγυπτιακό Στόλο βρίσκεται και επίσημα  η δεύτερη φρεγάτα τύπου FREMM που παράγγειλε η Αίγυπτος από την Ιταλία. Η φρεγάτα ENS Berenice 1003 κατέπλευσε στο ναύσταθμό της Αλεξάνδρειας

Πρόκειται για την πρώην «Emilio Bianchi» που ακολουθεί την φρεγάτα «Al Galala» η οποία είχε φθάσει  στην Αλεξάνδρεια στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Η «Berenice» ξεκίνησε δοκιμές περίπου στις 15 Φεβρουαρίου ενώ από τις 9 Απριλίου είχε αναρτήσει την αιγυπτιακή σημαία στη La Spezia.

Η συγκεκριμένη κλάση Bergamini είναι υποψήφια και για το ΠΝ. Αν και οι Ιταλοί δεν έχουν καταθέσει ακόμη επίσημα πρόταση στο ΠΝ, εντούτοις αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ιταλική πρόταση είναι η μόνη που αφορά ουσιαστικά το σκάφος FREMM αλλά στην ιταλική του έκδοση, χωρίς βλήματα MdCN παρά το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Η κλάση Bergamini έχει ελαφρά μεγαλύτερο εκτόπισμα από τις FREMM το οποίο ανέρχεται στους 6.700 τόνους, όπως και ελαφρά μεγαλύτερο μήκος στα 144,6 μ. έναντι 142 της FREMM. Τα σκάφη σε ιταλική και αιγυπτιακή υπηρεσία φέρουν δύο  κάθετους  εκτοξευτές  SYLVER A-50 ικανούς να φέρουν 16 βλήματα ASTER-15 και ASTER-30.  Παρ΄ όλα αυτά στην πρόταση στο ΠΝ αναμένεται να υπάρχουν έως και δύο επιπλέον εκτοξευτές (η Fincantieri  ισχυρίζεται  ότι υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο), οι οποίοι  μπορεί να είναι είτε δύο ακόμη Α-50 για 32 ASTER είτε ένας  Α-50 και  ένας A-70 για  βλήματα MdCN, δηλαδή 24 βλήματα ASTER και 8 SCALP.

Σε ότι αφορά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες η ιταλική κλάση διαθέτει το κορυφαίο συρόμενο CAPTAS 4  ( που προσφέρουν επίσης οι Γάλλοι στις Belhara) , και  σόναρ τρόπιδας το επίσης κορυφαίο UMS 4110 CL ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν δύο ελικόπτερα της τάξης των 10 τόνων.

Παράλληλα η κλάση Bergamini  διαθέτει το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Nettuno 4100 το οποίο εξοπλίζει και όλες τις μεγάλες μονάδες του Ιταλικού Ναυτικού

Το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) το παρέχει η LEONARDO θεωρητικά με δυνατότητες ολοκλήρωσης στα  συστήματα που θέλει το Π.Ν όπως RAM και Exocet.

Ένα βασικό μειονέκτημα των ιταλικών σκαφών είναι το περιστρεφόμενο Radar Kronos το οποίο είναι χαμηλότερης ισχύος και εμβέλειας έναντι  όλων των  ραντάρ τεχνολογίας AESA GAN.

Τέλος για επιθέσεις κατά σκαφών επιφανείας η ιταλικές FREMM διαθέτουν 8 βλήματα MBDA Teseo\Otomat Mk-2/A, με δυνατότητα προσβολής και στόχων σε παράκτιες περιοχές, αν και η σύγχρονη τάση σήμερα επιτάσσει την ύπαρξη 16 βλημάτων επιφανείας-επιφανείας/.εδάφους.

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV