Η κλιματική «κρίση» φαίνεται πως φέρνει κρίση και στις ασκήσεις που προγραμματίζει το ΓΕΕΘΑ. Έτσι όπως ανακοίνωσε η άσκηση ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23» που ήταν να πραγματοποιηθεί στην τελική φάση της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», αναβάλλεται προσωρινά καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα η άσκηση ήταν να πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ», στο Διδυμότειχο, αλλά κατόπιν προειδοποίησης του υπουργείου Κλιματικής «Κρίσης» και Πολιτικής Προστασίας (κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος) εγκυμονεί κίνδυνος προκλήσεως πυρκαγιάς, εξ αιτίας των πραγματικών πυρών που θα χρησιμοποιηθούν.

Έτσι η άσκηση επαναπρογραμματίστηκε για τις 03 έως 07 Νοεμβρίου 2023.

Η αιτιολογία είναι ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι έντονος λόγω των καιρικών συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στην περιοχή επί αρκετούς μήνες (υψηλές τιμές θερμοκρασίας, χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας και παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων).

Το ΓΕΕΘΑ φαίνεται να είναι αρκετά μπερδεμένο μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών, πυρκαγιών και πλημμυρών. Αυτό γιατί και σε ότι αφορά την άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» που είναι να διεξαχθεί μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου υπήρχαν σκέψεις να ματαιωθεί εξαιτίας των πλημμυρών στον Θεσσαλικό κάμπο και τις μεγάλες φωτιές ειδικά στον Έβρο (ματαιώθηκε ο ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ) με την σημαντική σε προσωπικό και μέσα συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Το παραπάνω βέβαια δείχνει και την πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού (λόγω της υπογεννητικότητας)  που επικρατεί στο στράτευμα, καθώς λόγω της συ6μολής των ΕΔ στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων δεν υπάρχει προσωπικό για να συμμετάσχει στις ασκήσεις.

Το παραπάνω εγείρει ερωτήματα για το εύρος του φετινού «ΠΑΡΕΝΙΩΝ» και κατά πόσο θα είναι ανάλογος των προηγούμενων ετών ή υποβαθμισμένος. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε μετά το τέλος της άσκησης.

Το τελικό στάδιο του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23» ήταν να πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Σάμο και στις 5 Οκτωβρίου στον Έβρο, αλλά το σκέλος της άσκησης στον Έβρο πιθανότατα αναθεωρείται.

Μ σημειωθεί πως οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια ανάλογη άσκηση τις προηγούμενες ημέρες με την επωνυμία «Αποφασιστικότητα -23», στην οποία πραγματοποιηθήκαν εκτοξεύσεις α/α πυραύλων  SM-1, και αποβατικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ