Λάρισα: Ολοκλήρωση της άσκησης CPX EU IR 22 της ΕΕ με τη συμμετοχή 16 κρατών

Εκτέλεση και της άσκησης «ΤΑΛΩΣ 2022»

Από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα η άσκηση με την επωνυμία «CPX European Union Integrated Resolve 22» (CPX EU IR 22).

Η «EU IR 22» είναι κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας τύπου Παράλληλες και Συντονισμένες Ασκήσεις (ΠΣΑ) της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ, και αποτελεί την μεγαλύτερη σε εύρος δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία. Σε αυτήν ασκείται στις διαδικασίες του «Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων» το σύνολο των εμπλεκόμενων πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της, στο πλαίσιο της «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια» και σκοπός της είναι η βελτίωση και η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια σύνθετη κρίση υβριδικού χαρακτήρα, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική διάσταση.

Στην «CPX EU IR 22» συμμετείχαν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και προσωπικό από 16 κράτη – μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα το ΕΣΕΕΕ ενισχύθηκε με 49 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό από την Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σουηδία, την Τσεχία και την Φινλανδία. Επίσης, συμμετείχαν Παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Νορβηγία, την Σερβία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την Πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΤΑΛΩΣ 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 08 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ) στο Στρατόπεδο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΒ) ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΑΝΔΡΕΑ στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Δημοκρατία των Σκοπίων , την Ρουμανία και την Σερβία.

Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ 2022» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και αποσκοπούσε στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης (ΣΜ) HELBROC BG, όπως και στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών.

Κατά την διάρκεια των συνδυαζόμενων ασκήσεων, το Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ/EΣEEE επέδιδε επεισόδια στην 71 Α/Μ ΤΑΞ/ΕΣΔΕΕ (EL EU FHQ) για την αξιολόγηση του Στρατηγείου του HELBROC BG, ενώ παράλληλα τα ασκούμενα τμήματά τους συνεκπαιδεύονταν στην εκτέλεση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV