Στην αντεπίθεση προειδοποιούν ότι θα περάσουν οι Χούτι που δεσμεύτηκαν ότι θα ανταποδώσουν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων στην Υεμένη, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων σε Συρία και Ιράκ, ως αντίποινα για την επίθεση σε αεροπορική βάση στην Ιορδανία, με αποτέλεσμα των θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών.

Με βάση όσα είναι γνωστά, η χθεσινή ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούτι στην Υεμένη. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών.

Οι Χούτι συνεχίζουν τις επιθέσεις

Παρά τα πλήγματα αυτά οι Χούτι συνέχισαν να προχωρούν σε επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, λέγοντας πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί έπληξαν 36 στόχους των ανταρτών σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

«Θεμιτοί στόχοι» τα πλοία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων

Οι Χούτι άρχισαν να επιτίθενται στη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα τον Νοέμβριο. Και διεμήνυσαν πως θεωρούν πλέον τα πλοία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, όπως και τα πολεμικά πλοία στην περιοχή, θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, μετά τα πλήγματα αυτών των δύο χωρών.

Τα νέα πλήγματα «δεν θα κλονίσουν» την «υποστήριξη των Χούτι στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία», προειδοποίησε ο Γιαχία Σαρί, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι.

Χωρίς να αναφερθεί σε θύματα, έκανε λόγο για 48 πλήγματα «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» σε έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά και στα περίχωρά της και εννέα στην περιοχή της Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούτι.

«Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας» είχε προειδοποιήσει χθες, Σάββατο, ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούτι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ. «(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ