Οι Ρώσοι συνέτριψαν τη κεραυνοβόλο επίθεση των Ουκρανών οι οποίοι στην αρχή φάνηκαν ότι  κατάφεραν να διατρήσουν την ρωσική άμυνα στην επαρχία της Ζαπορίζια και να προχωρούν προς την πόλη Pologovsky με στόχο να φτάσουν στην Μελιτόπολη.

Αυτό όμως που έγινε στην πραγματικότητα ήταν οι Ρώσοι να τους επιτρέψουν να εισχωρήσουν σε έναν στενό «διάδρομο» και να χτυπήσουν την ουκρανική δύναμη και από τις δύο πλευρές με πυροβολικό και με επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, ενώ επιχείρησαν και μαχητικά κρούσης Su-24.

Οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν έχοντας υποστεί βαριές απώλειες να επιστρέψουν πίσω στις αρχικές τους θέσεις εφόδου, πέρα από τις «γκρίζες ζώνες» (no man’ s land) στην Ζαπορίζια.

Στην επίθεση του οι Ουκρανοί είχαν χρησιμοποιήσει πολλά αμερικανικά τροχοφόρα οχήματα Stryker και γαλλικούς καταστροφείς αρμάτων AMX-10 αλλά δεν στάθηκαν ικανά να τους βοηθήσουν απέναντι στην «καλοστημένη» ρωσική παγίδα τύπου «Κουρσκ» (μία παγίδα την οποία οι Ρώσοι έχουν στήσει σε πολλά μέτωπα, όπως στο Μπάκχμουτ, στην Αντβίιβκα, στο Ούγκλενταρ, στο Σεβέρσκ, στην Μαρίνκα και προσφάτως και στο Κουπιάνσκ).

Χθες οι Ουκρανοί με βομβαρδισμούς από αμερικανικά ρυμουλκούμενα Μ777, ιταλικά MH77 και γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3 φαίνονταν να είχαν κονιορτοποιήσει τις πρώτες ρωσικές οχυρώσεις και ότι είχαν διαπεράσει και την δεύτερη ρωσική γραμμή άμυνας, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μία παραπλανητική ενέργεια.

Πάντως όπως και να έχει η  Μελιτόπολη αποτελεί βασικό στόχο των Ουκρανών καθώς θέλουν να πετύχουν την αποκοπή του διαδρόμου μεταξύ Μαριούπολης και Κριμαίας.
Η χθεσινή επίθεση ήταν αναγνωριστική καθώς οι Ουκρανοί αναζητούν τα αδύνατα σημεία της ρωσικής διάταξης δυνάμεων.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ