Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προγραμματίζει να ταξιδέψει στην Ισπανία τις επόμενες ημέρες για να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση της χώρας.

Πάνω από 30 χώρες έχουν ενταχθεί στην Κοινή Δήλωση Υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ομάδα των Επτά (G7). Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία, Φινλανδία και Λετονία έχουν ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο.

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με άλλες επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όπως αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη διμερή συμφωνία ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επισκεφθεί την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2023 για να παραστεί στην τρίτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα.

Τα μέλη της G7 παρουσίασαν το σχέδιό τους για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις αρχές Ιουλίου του προηγούμενου έτους.

Με βάση αυτό το σχέδιο, μεμονωμένες χώρες θα προσφέρουν διμερή υποστήριξη για να βοηθήσουν το Κίεβο να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ρωσική εισβολή και να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επιθετικότητα.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα περιλαμβάνουν σαφείς και μακροχρόνιες δεσμεύσεις που θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα. Οι εγγυήσεις θα καλύπτουν επίσης κυρώσεις, οικονομική βοήθεια και μεταπολεμική ανοικοδόμηση.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ