Η Σουηδία καλείται από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να αναβάλει τα σχέδιά της για την αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών JAS-39 Gripen στην Ουκρανία, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην εισαγωγή σε υπηρεσία των F-16, αφού οι Ουκρανοί δεν μπορούν να «απορροφήσουν» και τους δύο τύπους.

Τα F-16 έχουν ήδη δεσμευτεί από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται εντός του έτους.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, δήλωσε ότι, αν και τα Gripen μπορεί χρειαστούν στο μέλλον, η τρέχουσα προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος F-16.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θεωρούν τα F-16 ως τον κύριο τύπο μαχητικού αεροσκάφους που θα χρειαστεί η Ουκρανία για να εινσχύσει την αμυντική της ικανότητα​​.

Το JAS-39 Gripen, ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ευελιξία, χαμηλή ανάγκη συντήρησης και αποτελεσματικότητα σε διάφορα είδη αποστολών.

Παρά τις δυνατότητές του, η απόφαση αναβολής της αποστολής του Gripen βασίζεται στην ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση και η εκπαίδευση στα F-16, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την άμεση ενίσχυση της ουκρανικής Aεροπορίας​.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ