Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναχαίτιση ουκρανικών κατευθυνόμενων ρουκετών μακρού βεληνεκούς από το σύστημα HIMARS, GLSDB, από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο Igor Konashenkov, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μίλησε σχετικά. 

Η σημασία αυτής της ενέργειας από τη ρωσική αεροπορία είναι μεγάλη, καθώς είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, όπου τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαιτούν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι ακολουθούν τεθλασμένη και όχι βαλλιστική πορεία, για να αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο τον εντοπισμό τους από τον εχθρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Δύση έκαναν λόγο για ένα σύστημα, το οποίο θα ανάγκαζε τους Ρώσους να αλλάξουν τακτική, αφού όπως τόνιζαν για το Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), θα διπλασίαζε την τρέχουσα εμβέλεια κρούσης του Κιέβου ενάντια σε ρωσικές θέσεις. Θεωρούσαν μάλιστα, πως οι ρωσικές δυνάμεις θα έπρεπε να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν δυνητικά καταστροφικές απώλειες και μάλλον υπερίσχυσε το πρώτο.

«Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτησαν δεκαοκτώ πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και έναν κατευθυνόμενο πύραυλο GLSDB κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Konashenkov.

Άλλα αντιαεροπορικά συστήματα κατέστρεψαν 12 ουκρανικά drones, στις περιοχές των οικισμών Pologi (περιοχή Zaporozhye), Golikovo, Rubizhne, Svatovo (LPR), Soledar, Volnovakha, Vladimirovka (DPR), Velyky Vyselok (περιοχή Kharkiv).

Ο Igor Konashenkov συνόψισε το καθημερινό έργο μάχης της επιχειρησιακής-τακτικής και στρατιωτικής αεροπορίας, καθώς και των πυραυλικών στρατευμάτων και του πυροβολικού των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

96 ουκρανικές μονάδες και άλλα εχθρικά στρατεύματα σε 114 περιοχές υπέστησαν ζημιές από πυρά. 

Επίπέον, κατέστη δυνατή η καταστροφή του ραντάρ καθοδήγησης του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας S-300 στην περιοχή Davydov Brod στην περιοχή Kherson.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού αμυντικού τμήματος ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, ο εχθρός έχασε 404 αεροσκάφη, 226 ελικόπτερα, 3.612 drones 414 συστημάτων αεράμυνας, 8.433 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.074 οχήματα μάχης MLRS, 4.449 πυροβολικά πεδίου καθώς και 61 όλμους, μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ