Η Κίνα έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ιράν στην σύγκρουση με το Ισραήλ και χαρακτήρισε «δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του στην Δαμασκό».

Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, αν και αναμενόμενη για τους γνωρίζοντες: Το Ιράν είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας και αυτό συνέβη και όταν οι Δυτικοί προσπάθησαν να «στραγγαλίσουν» τις κινεζικές αγορές πετρελαίου.

Στην ανακοίνωσή τους στα Ηνωμένα Έθνη, όπου είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις για το Ισραήλ αναφέροντας ότι «Το Ισραήλ παραβίασε τον διεθνή νόμο επιτιθέμενο στο ιρανικό προξενείο. Το Ιράν είχε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσει» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κίνας στον ΟΗΕ.

Πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ συναντήθηκε με τον ο Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι  στο Πεκίνο και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Κίνα υποστηρίζει το Ιράν στη διασφάλιση της εθνικής του κυριαρχίας» και «Αντιστέκεται στη μονομερή συμπεριφορά και τον εκφοβισμό».

Τι μπορεί να σημαίνει η πλήρης κάλυψη του Ιράν για τον βομβαρδισμό του Ισραήλ από την Κίνα: Πολλά. Κατ’αρχήν ότι η Τεχεράνη όχι απλώς δεν είναι απομονωμένη, αλλά με την Ρωσία και την Κίνα κυρίως και δευτερευόντως με την Ινδία, αλλά και την λοιπή ομάδα των BRICS κοντά της, έχει το απαραίτητο «στρατηγικό βάθος» για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ