Μονάδες της ρωσικής Ομάδας Στρατιών Dnepr κατέστρεψαν δύο ουκρανικά ποταμόπλοια και εξόντωσαν περί τους 80 Ουκρανούς στρατιώτες που έσπευσαν στο χωριό Krynky στα νότια του Δνείπερου (δεξιά όχθη), ανακοινώθηκε από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης με πυρά από μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr στην περιοχή της Χερσώνας, καταστράφηκαν δύο ουκρανικές βάρκες, ένα σύμπλεγμα ανδρών του εχθρού κοντά στο χωριό Krynky και ένα ZU-23-2 (δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο) κοντά στο χωριό Belozyorka», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Επιπλέον, μια θέση μιας από τις ουκρανικές μονάδες καταστράφηκε στην περιοχή των νησιών και μια μονάδα όλμου 120 mm και τα πυρομαχικά της καταστράφηκαν στην περιοχή Kakhovka.

Στο συγκεκριμένο χωριό, μαίνονται μάχες με στόχο από πλευράς Ουκρανών να ενισχυθεί το προγεφύρωμα και από πλευράς Ρώσων να το καταστρέψουν.

Μία ουκρανική Ταξιαρχία έχει καταφέρει να διαβεί τον Δνείπερο σε μία ελώδη περιοχή κοντά στο χωριό Krynky πριν από δύο μήνες περίπου, χωρίς να καταφέρει να επεκταθεί εδαφικά, μέχρι στιγμής.

To μεγάλο πρόβλημα όμως των Ουκρανών είναι ότι τα γερμανικά Leopard-2A4/A6, αλλά και τα αμερικανικά Μ1Α2 Abrams  και τα σουηδικά Stridsvagn 122, που είναι σουηδικό αντίγραφο του γερμανικού Leopard 2A5, αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτα: 12 LEO2 όλων των εκδόσεων καταστράφηκαν σε μία εβδομάδα και 3 Μ1Α2 αμερικανικά αιχμαλωτίστηκαν ή καταστράφηκαν.

Δείτε καταστροφή τους από ρωσικά αντιαρματικά συστήματα Kornet-2 από ασφαλείς αποστάσεις 8 χλμ.:

Σύμφωνα με τους Ρώσους, «Το βάρος, οι μεγάλες διαστάσεις και η μικρή ικανότητα ελιγμών έχουν μετατρέψει το Leopard-2 από ένα πολλά υποσχόμενο άρμα μάχης σε εύκολο στόχο για όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεση τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Τα γερμανικά άρματα μάχης μερικές φορές αποδεικνύονταν πιο ευάλωτα ακόμα από τα παλιά σοβιετικά T-72 αφού δεν έχουν την ικανότητα ελιγμών τους»

Σε 8 μήνες, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2023, η Ουκρανία έλαβε από τη Γερμανία και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες 71 μονάδες διαφόρων παραλλαγών αρμάτων μάχης Leopard 2.

Δείτε τι έγινε στην Ζαπορίζια όπου σε λίγα δευτερόλεπτα τέσσερα (4) Leopard-2 κάηκαν στον τομέα του Orekhiv

Στο μεταξύ το ρωσικό κύριο άρμα μάχης T-90M Proryv αναβαθμίζεται βελτιώνοντας την ασφάλεια και την ισχύ πυρός του βάσει των εμπειριών από τον πόλεμο στην Ουρανία.

Τα άρματα μάχης έλαβαν τα νέα συστήματα καμουφλάζ «Nakidka», τα οποία μειώνουν τη θερμική ακτινοβολία και έτσι μειώνουν την πιθανότητα πλήγματος από ATGM Javelin.

Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν άμεσα από τον ελληνικό Στρατό, ο οποίος έπρεπε να είχε συνδέσμους στο ουκρανικό Γενικό Επιτελείο: Τα περισσότερα όπλα των Ουκρανών από αυτά που τους έχουν δώσει οι δυτικοί, υπηρετούν στο ελληνικό οπλοστάσιο (LEO2, M113, M109, Stinger, Carl Gustav κλπ.). Ποια είναι η απόδοσή τους στο πεδίο της μάχης;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ