Μεγάλη είναι η ικανοποίηση των Ρώσων για την πρώτη καταγεγραμμέννη καταστροφή ενός βρετανικού άρματος μάχης Challenger 2 έξω από το Ραμποτίνο, στο μέτωπο της Ζαπορίζια, καθώς θεωρούν πως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παρόμοιας «φιλοσοφίας» αμερικανικά M1A2 Abrams, που σε λίγες ημέρες θα εμφανιστούν κι αυτά στα πεδία των μαχών.

Η θωράκιση του Challenger 2 είναι παρόμοιας σχεδίασης με αυτή που χρησιμοποιείται στα αμερικανικά M1A2 Abrams, στα γαλλικά Leclerc και στα νέα άρματα μάχης της Νότιας Κορέας, τα Κ2, τα οποία στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να τεθούν σε υπηρεσία με την Πολωνία.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως έλαβε χώρα η καταστροφή του βρετανικού τανκ που καταγράφηκε σε βίντεο, οι Ρώσοι λένε πως έπεσε θύμα κατευθυνόμενου βλήματος πυροβολικού τύπου Kitolov ή Krasnopol απευθείας στην περιοχή συγκέντρωσης ή στο δρόμο προς την γραμμή εφόδου.

Το χτύπημα ήρθε από ψηλά, είτε εκεί που βρίσκεται ο κινητήρας είτε στην οροφή του πύργου.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως έπεσε θύμα των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων εξοπλισμένων με νέους αντιαρματικούς πυραύλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με το βρετανικό άρμα καταστράφηκε και ένα φινλανδικό ΤΟΜΑ, το SISU XA-180, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στο μέτωπο.

Το Challenger 2 είχε βαπτιστεί ως «αήττητο»από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, για το οποίο μέχρι χθες υπήρχε και αντίστοιχη καταχώρηση στην επίσημη ιστοσελίδα του: «Ένα άρμα που δεν μετράει απώλειες σε μάχη».

Βέβαια, δεν είχε ποτέ χρησιμοποιηθεί έναντι σοβαρού στρατιωτικού αντιπάλου.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν 28 άρματα μάχης.

Τα βρετανικά άρματα μάχης των 75 τόνων, εξοπλισμένα με πυροβόλο L30A1 των 120 χλστ. και δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ., μεταφέρθηκαν στην 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα μέσα Αυγούστου, ο αρθρογράφος του Forbes, Ντέιβιντ Άξ, ανέφερε: «Τα ουκρανικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα ανέπτυξαν επιτέλους την πιο ισχυρή μονάδα τους στο μέτωπο: την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των 2.000 ανδρών».

Τώρα θα φανεί αν τα βρετανικά άρματα μάχης μαζί με τα αμερικανικά θα μπορέσουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην ουκρανική αντεπίθεση, ή και αυτά θα καταλήξουν στο μακρύ κατάλογο των ουκρανικών απωλειών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ