Οι Ουκρανοί έπληξαν άλλο ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Konstantin Olshansky κλάσης Ropucha, με τον ουκρανικής κατασκευής αντιπλοϊκό υποηχητικό πύραυλο Neptune.

Το πλοίο επιβεβαιώθηκε ότι έχει πληγεί αλλά είναι άγνωστη κατάσταση του. Κάποιες αναφορές μιλούν για σοβαρή ζημιά και ότι το πλοίο δεν είναι αυτή τη στιγμή σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό που οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο πύραυλο καθώς πριν επιχειρούσαν με θαλάσσια drones και με πυραύλους cruise SCALP και Storm Shadow, που σημαίνει ότι τα πρόσφατα πλήγματα των Ρώσων σε αποθήκες, γραμμές παραγωγής και στρατιωτικές εγκαταστάσεις προκάλεσαν σοβαρή έλλειψη σε αυτά τα οπλικά συστήματα.

Η Δύση έχει θορυβηθεί με τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Οδησσό και θεωρούν ότι θα επιχειρήσουν αποβατική ενέργεια συντομότερα από ότι πίστευαν καθώς η κατάληψη της πόλης θα απέφερε στους Ρώσους τεράστια στρατηγικά κέρδη.

Έτσι το Κίεβο έχει προσανατολίσει τις επιθέσεις του στα αποβατικά μέσα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας για να εμποδίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι Ουκρανοί είχαν πλήξει τα αποβατικά πλοία Azov, Yamal και Ivan Khurs.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ