Οι ουκρανικές δυνάμεις προήλασαν στο Κρίνκι της Χερσώνας και επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους σε αρκετό βάθος στην νότια όχθη του Δνείπερου!

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους Ουκρανούς και να διακόψουν την προέλασή τους, διότι απλούστατα δεν ήταν επαρκείς αλλά αποστέλλονται άμεσα ενισχύσεις.

Έντονες μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά και στην Πόιμα, την Πισανίβκα και την Πιντέσπνε.

Οι Ουκρανοί ψάχνουν για νίκες για να δείξουν στην Δύση ότι ακόμα έχουν «σφυγμό» έστω και αν οι νίκες αυτές είναι εφήμερες (καθώς η διαπέραση απλά στρατιωτών χωρίς βαρέα οχήματα και τεθωρακισμένα είναι καταδικασμένη αλλά η κυβέρνηση Β.Ζελένσκι στο Κίεβο είναι διατεθειμένη να θυσιάσει κάθε Ουκρανό για να κερδίσει νέες οικονομικές απολαβές.

Οι ρωσικές δυνάμεις σχηματίζουν τακτικές ομάδες και πραγματοποιούν μπαράζ μαζικών πυρών Πυροβολικού για να εμποδίσουν τη μεταφορά πυρομαχικών και εξοπλισμού στη νότια όχθη.

Η ρωσική διοίκηση της επιχειρησιακής ομάδας «Ντνίπρο» έχει ξεκινήσει προσπάθειες εξάλειψης του ουκρανικού προπυργίου στην περιοχή του Κρίνκι, θεωρώντας ότι έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα απειλητικό.

Ο στόχος των Ουκρανών και του αποσπάσματος «Οδησσός» είναι να εξασφαλίσει ένα ευρύ μέτωπο κατά μήκος της νότιας όχθης του ποταμού Δνείπερου, στρατηγικά τοποθετημένο ώστε να βρίσκεται πέρα από το πεδίο άμεσης βολής του ρωσικού Πυροβολικού.

Θέλουν να είναι ευρύ για να διευκολυνθεί η ροή των ενισχύσεων σε άνδρες και υλικό και να μην προσφέρουν εύκολο στόχο στην ρωσική Αεροπορία η οποία από χθες «σφυροκοπάει» τις ουκρανικές θέσεις.

Οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες εφάρμοσαν την τακτική της απελευθέρωσης στρατιωτικού προσωπικού για επιχειρήσεις πρώτης γραμμής και αυτό έδωσε το δικαίωμα στους Ουκρανούς να δημιουργήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα στη νότια όχθη και εν τέλει να το επεκτείνουν σε αρκετό βάθος.

Στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξουν εντατικές ρωσικές προσπάθειες αν όχι για την εξάλειψη των ουκρανικών προγεφυρώσεων, τουλάχιστον για τον αποκλεισμό, την απομόνωση και τη μείωση της έκτασής τους.

Κατά κύριο λόγο, οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να διακόψουν τις διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις προωθημένες μονάδες της AFU στην νότια όχθη.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι τακτικές ομαδικές επιθέσεις των Ρώσων από τις περιοχές Κρσούνκα και Κοζάκι Λαγκέρι κατά μήκος του παραποτάμιου δρόμου του Ολένσκι και της Νόβα Καχκόβκα, με γενική κατεύθυνση προς το Κρίνκι.

Στην επιχειρησιακή ζώνη του ουκρανικού αποσπάσματος «Οδησσός», οι ουκρανικές δυνάμεις εκτοπίζουν αντίπαλες δυνάμεις από τις παράκτιες θέσεις και προκαλούν ζημιές στα μετόπισθεν των Ρώσων πραγματοποιώντας καταδρομικές επιχειρήσεις και επιθετικές αναγνωρίσεις.

Πάντως, οι Ρώσοι, τώρα ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις και να ασχολούνται με το προγεφύρωμα αυτό.

Το ρωσικό Επιτελείο μέχρι τώρα έδωσε βαρύτητα στην Αβντίιβκα και στο μέτωπο του Μπάκχμουτ, όπου πιστεύουν ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την πτώση της Αβντίιβκα καθώς θεωρούν πως είναι η πόλη που θα τους δώσει την νίκη σε όλο το Ντόνμπας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ